terug

Het zijn net mensen

© MARSEL VAN OOSTEN | SQUIVER.COM
© MARSEL VAN OOSTEN | SQUIVER.COM

 
Een aap met een iPhone? Ja, je ziet het goed! Deze bijzondere foto van een Japanse makaak (sneeuwaap) werd genomen door natuurfotograaf Marsel van Oosten in het Jigokudani Monkey Park in Japan.
Van Oosten is altijd op zoek naar unieke, onverwachte beelden die nog niet eerder zijn gemaakt. Samen met zijn vrouw reist hij jaarlijks naar Japan om in de winter onder andere kraanvogels, adelaars en Japanse makaken vast te leggen. Toen hij het Jigokudani Monkey Park eerder dit jaar bezocht, stond hij met een groep toeristen aan de rand van een warmwaterbron waarin de makaken ´s winters genieten van het warme water.
Een van de toeristen fotografeerde de aap met haar iPhone, waarbij ze na ieder shot dichterbij kwam. Toen ze vlakbij de aap was, greep die zijn kans, griste de telefoon uit haar handen en ging ermee vandoor. Hij bestudeerde het ding, liet de ingebouwde flitser afgaan en voerde ook een paar onderwatertests uit…

Herkenning

Dit hilarische tafereel legde Van Oosten vast.  Dat apen lijken op mensen is bekend, maar wanneer ze een iPhone vasthouden, zijn de gelijkenissen bijna eng. Van Oosten: ‘De reden dat de foto zo populair is, komt denk ik doordat wij als mensen veel van onszelf herkennen in het fysiek van de apen, maar vooral ook in hun handelen. Daarnaast lijkt de foto een aanklacht tegen de opmars van de mobiele telefoon in het dagelijks leven – zelfs de dieren zitten de hele dag te whatsappen. Je zou er ook een reclame voor Apple in kunnen zien – de iPhone is zo simpel te bedienen, zelfs een aap kan ermee overweg.’ De vrouw kreeg haar iPhone uiteindelijk weer terug, maar die werkte niet meer.

Resurrection © MARSEL VAN OOSTEN | SQUIVER.COM
Resurrection © MARSEL VAN OOSTEN | SQUIVER.COM

People’s Choice

Van Oosten heeft reeds een aantal wildlife fotografieawards op zijn naam staan. Met een foto van een boom, geschoten in Deadvlei, Namibië (waarop hij zich jaren voorbereidde), won hij vorig jaar bij de Wildlife Photographer Of The Year in de categorie Creative Visions. De foto van de sneeuwaap levert hem wellicht nog een prijs op. In de categorie People’s Choice Award kun je dit jaar je stem op deze foto uitbrengen. En wie weet, stemt de aap zelf ook wel mee.