terug

Het paperless bruidsalbum in opmars

De tijd van het traditionele digitale bruidsalbum als standaard lijkt voorbij. Geen urenlang geblader meer in vuistdikke, kilo’s zware albums waarvoor alles van tafel moet. Digitaal, deelbaar en snel verteerbaar lijken de toverwoorden voor het bruidspaar van tegenwoordig. De bruidsfotograaf van tegenwoordig stapt dus ook deels over op het paperless office.
De technologie ging in de zero’s snel en tegenwoordig worden de digitale albums door ontelbare leveranciers vervaardigd. Velen daarvan opereren alleen op internet, zoals Profotonet, Floricolor en Asukabooks. Ook zijn de albums op allerlei, ook dunner papier beschikbaar (soft binding). De leveranciers bieden software aan voor de opmaak, maar je kunt ook zelf in Adobe pagina’s opmaken en inleveren. Nog steeds is het kant-en-klaar digitale album het meest gevraagd bij bruidsparen.
De laatste jaren is het zogenaamde ouderalbum, een ontwikkeling van Eprint Pro, enorm in populariteit toegenomen. Een kleine variant van het echte album, dat in een oplage van twee tot tien stuks meebesteld wordt om aan ouders, broers en/of vrienden te geven. Bruidsparen vinden het tegenwoordig veel belangrijker om hun foto’s snel en uitgebreid te kunnen delen. Het liefst willen ze al dezelfde dag beelden beschikbaar hebben voor op de sociale media. Hierop inspringend, levert Vakcolor tegenwoordig bij al hun albums kosteloos een app, waar het bruidspaar (of wie dan ook) het hele album kan doorbladeren op de iPad of iPhone.
Huwelijksfotograaf Marco Reeuwijk van 2rings.nl levert nog maar voor 25% van zijn klanten een album af. “Bruidsparen krijgen bij ons een inlog bij de website www.pass.us. Dit is een heel nieuw internetconcept om foto’s te delen. Op PASS kan het bruidspaar alle gemaakte foto’s op Facebook, Pinterest en andere social media delen.”