Het beste verbeterd: Nikon D4S

De D4S is Nikon’s nieuwe topmodel en de opvolger van de D4, een van de beste professionele camera’s op de markt. Met de D4S is Nikon er in geslaagd het beste te verbeteren. De verschillen zitten vooral onderhuids, maar zullen door veeleisende fotograferen zeer worden gewaardeerd.

Olympische Winterspelen in Sochi de D4S

Een van de belangrijkste vernieuwingen is de EXPEED-4 processor. De hogere snelheid die met de EXPEED-4 kan worden gehaald werkt op heel veel manieren in de prestaties van de D4S door. Zo is de hoogste ISO-waarde van de vernieuwde 16 MP sensor dankzij de extra processorkracht nu uitbreidbaar tot maar liefst 409.600 in ‘Hi4’. Ook de autofocussnelheid is toegenomen. De D4S haalt nu een continue opnamesnelheid van elf beelden per seconde mét behoud van autofocus.

Het complete spiegelmechanisme is hiervoor onder der handen genomen. De spiegel klapt nu sneller op en is veel beter gedempt. De ‘black-out’ tijd is hierdoor ook weer verder afgenomen, waardoor je als fotograaf het onderwerp nog beter in beeld kan houden.

Een andere verfijning van het autofocussysteem is de toevoeging van ‘Group Area AF’. Met deze stand kunnen bewegende onderwerpen beter worden gevolgd, zelfs als de achtergrond nauwelijks verschilt van het onderwerp. Een groot aantal professionele fotografen heeft tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi de D4S al uit onkunnen proberen. Het tracken van snelle skiërs in lichte kleding tegen een witte achtergrond bleek met Group Area AF geen enkel probleem voor de Nikon D4S.

Verfijnd

Ook op andere gebieden zijn er tal van verfijningen aan de D4S aangebracht. Zo is de D4S nu voorzien
van een 1000Mbps ethernet aansluiting. Op videogebied is uiteraard de schone HDMI uitgang gebleven, maar ook kan de D4S nu in 1080p60 opnemen. Wie liever timelapse maakt dan video, krijgt minder flikkering en veel mooiere overgangen tussen de verschillende beelden.

Nikon D4SDe D4S berekent nu steeds de belichtingswaarde van tussenliggende beelden voor het beste resultaat. En het maximale aantal opnames bedraagt nu 9999, tien keer zoveel als bij de D4. Dankzij de nieuwe EL-18A accu is ook het aantal opnames per acculading verhoogd. De D4S is echter ook geheel compatibel met de EL-18 uit de D4. De meegeleverde lader is daarbij in staat om beide accu’s simultaan te laden.

De D4s is aan de buitenkant nauwelijks te onderscheiden van de D4. Toch zijn ook aan de buitenzijde weer een aantal kleine ergonomische verbeteringen doorgevoerd. De duimgrip is iets gewijzigd, de grip aan de voorzijde is nu iets dieper en de AFON knop is iets verdikt. Kleine zaken die de D4S in het gebruik toch net weer even beter maken. Geen wonder dat de fotografen die de D4S in de praktijk konden proberen tijdens de Winterspelen de camera’s eigenlijk niet weer wilden afstaan.

 

www.nikon.nl

NIKON