terug

Heruitgave Amsterdam! – Ed van der Elsken

evde2
Op donderdag 5 juni presenteren uitgeverij Bas Lubberhuizen en Top Notch een heruitgave van  het fotoboek Amsterdam! van Ed van der Elsken. Het boek verwierf faam in de jaren tachtig. De uitgave is gekoppeld aan de tentoonstelling Amsterdam! in het Stadsarchief Amsterdam.

Klassieker: armoede, rellen en mooie mensen

Ed van der Elsken (1925–1990) was een geëngageerd fotograaf en filmer. Hij was de eerste Nederlandse straatfotograaf die zich internationaal kon meten met de groten in het genre, zoals Robert Frank, William Klein, Daido Moriyama en Gary Winogrand. In zijn foto’s herken je direct waar het leven voor hem om draaide: moed, individualisme en vrijheid. Zijn vernieuwende stijl maakte het boek Amsterdam! tot een klassieker. Zijn beste oude zwart-witfoto’s zijn erin bijeengebracht. De armoede van de naoorlogse Jaren, de Jodenbuurt rond het Waterlooplein, de rellen in de jaren zestig, mooie jonge mensen, maar ook de afbraak van het oude stadscentrum. Het boek bleek jaren niet meer verkrijgbaar te zijn.

Kermis op de Nieuwmarkt, meisje met suikerspinkaspel. Amsterdam, 1956 ©Ed van der Elsken/ Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.  Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam
Kermis op de Nieuwmarkt, meisje met suikerspinkaspel. Amsterdam, 1956
©Ed van der Elsken/ Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam

Heruitgave: nieuwe scans

Een typische Van der Elsken-foto ontstond voor een belangrijk deel in de donkere kamer: daar bepaalde hij de sfeer van de foto. Door een figuur uit te lichten, gevels of een lucht dreigender te maken, beïnvloedde hij de manier waarop het beeld op je netvlies komt. De handelingen die Van der Elsken in de jaren zeventig in de doka verrichtte, zijn digitaal gereconstrueerd op basis van nieuwe scans van de negatieven. Voor de heruitgave zijn ruim 300 negatieven opnieuw bewerkt. De opmaak is in handen van het Anthon Beeke Collectief, dat de oorspronkelijke opmaak aanhoudt van de prijswinnende vormgever Anthon Beeke. Het boek verschijnt ook in een Engelse editie.

evde5
Broodjeszaak op de Jodenbreestraat, Amsterdam, ca. 1965 ©Ed van der Elsken/ Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Tentoonstelling
Amsterdam! wordt gepresenteerd op donderdag 5 juni, als ook de gelijknamige expositie wordt geopend in het Stadsarchief Amsterdam. Bij de opening zullen enkele mensen aanwezig zijn die door Ed van der Elsken zijn gefotografeerd en er worden ruim 100 originele prints van in het boek opgenomen foto’s tentoongesteld. De tentoonstelling is te bezoeken van 6 juni t/m 14 september.
evde7
Nieuwmarkt, Amsterdam, 1956 ©Ed van der Elsken/ Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam

 

Tags: Uitgelicht

Bekijk ook deze items