terug

HEMA-boek Morad Bouchakour

Het nieuwe fotoboek ‘Frankemaheerd 2’ van Morad Bouchakour is een ode aan het voormalige hoofdkantoor van HEMA in Amsterdam-Zuidoost. In 48 foto’s legde Bouchakour in dit fotodocument de architectuur van het gebouw, de geschiedenis van zijn bewoning en het verlaten van het pand vast. ‘Frankemaheerd 2’ verschijnt in oktober van dit jaar voor het publiek.
In het gebouw Frankemaheerd 2 schreef HEMA ruim eenderde van zijn 85-jarige geschiedenis. Het pand was als onderdeel van een groter complex speciaal gebouwd voor de hoofdvestigingen van alle bedrijven uit het KBB-concern, waar HEMA destijds nog deel van uitmaakte.
Om het geheel een open en menselijk karakter te geven ontwierp architect Tom van der Zanden een aantal, deels geschakelde gebouwen van wisselende afmetingen en onderbroken door weldadige groenpartijen. Bouchakour leerde het gebouw kennen tijdens besprekingen voor een foto-opdracht van HEMA. Bouchakour: “De architectuur is prachtig en het jaren ’70-interieur was weliswaar ingehaald door de tijd, maar tegelijkertijd toch ook weer modern. Toen we hoorden dat HEMA het pand zou gaan verlaten, realiseerden we ons dat een uniek stuk Nederlandse bedrijfsgeschiedenis verloren zou gaan en snel vergeten zou raken.”
www.moradbouchakour.com