terug

Hebbediekiek zoekt relativerende foto


Zes Haagse fotojournalisten bedachten niet zo heel lang geleden dat ze heel veel foto’s van elkaar hadden en ze besloten die online te zetten: hebbediekiek.nl was geboren. Een site met een knipoog, zo vertellen de fotografen in een interview met Pf (te lezen in het januarinummer van 2012). De site is in korte tijd uitgegroeid tot een bekend begrip bij de fotojournalisten. Nu hebben de initiatiefnemers ook besloten een fotowedstrijd uit te roepen: de Zilveren Kiek. Opnieuw met een dikke knipoog, nu naar de Zilveren Camera. Het is ongetwijfeld niet toevallig dat de foto’s tot 22 januari 2012 16:00 kunnen worden ingezonden. Dan begint namelijk de prijsuitreiking van de Zilveren Camera.
De Zilveren Kiek staat open voor alle beroepsfotografen en fotografiestudenten die in Nederland werkzaam zijn. Iedere fotograaf mag één foto opsturen waarop minimaal één collega aan het werk te zien is. De foto met het meeste relativeringsvermogen wint. Ook hier weer een verwijzing naar de Zilveren Camera. De jury bestaat uit de fotografen van hebbediekiek.nl (Martijn Beekman, Valerie Kuypers, Serge Ligtenberg, Bart Maat, Phil Nijhuis en Roel Rozenburg) en voormalig minister van OCW en fotografieliefhebber Ronald Plasterk. De winnaar mag de nog onbekende prijs op 28 januari ophalen op het Malieveld in Den Haag.
De nieuwe wedstrijd is overigens niet de enige fotowedstrijd waar wordt opgeroepen tot meer relativering en humor. Vorig jaar werd voor het eerst de Gouden Grijns uitgereikt, een fotowedstrijd georganiseerd door Roger Cremers en Merlijn Doomernik.