terug

Hasselblad Masters in de Gewelven

© Wai Kuen Eric Wong - Hasselblad Master 2012,  categorie Fashion/Beauty
© Wai Kuen Eric Wong – Hasselblad Master 2012, categorie Fashion/Beauty
Waar ruim een eeuw geleden mensen gevangen zaten voor zaken die het daglicht niet konden verdragen, exposeren nu de meesters van het licht.
In de Gewelven van het Kunstkasteel Woerden tonen elf Hasselblad Masters (de winnaars van 2012) indringend werk dat zij maakten met een Hasselbladcamera, die zij vier maanden te leen kregen.
Sinds zeven jaar sponsort Hasselblad jaarlijks deze internationale mastercompetitie waarin elf fotografen door een internationale vakjury en sinds kort ook online door het publiek worden verkozen tot Hasselblad Master. De ingezonden beelden hoeven niet met een Hasselbladcamera te zijn gemaakt, maar moeten wel bestaan uit minimaal 16 megapixels. De winnaars in de elf categorieën (vanaf 2014 worden dat twaalf categorieën) krijgen vier maanden lang een Hasselbladcamera te leen. Het werk, dat zij daarmee maken, wordt op de tentoonstelling getoond.
Het thema ‘evoke’ (roep, schreeuw) kon ruim worden genomen. De Vlaamse Tom D. Jones, winnaar in de categorie landscape/nature reisde vier maal naar IJsland om de kracht van de natuur te laten zien. Met de voeten in de branding en een lange sluitertijd wist hij de beweging van de zee en het licht in de ijsbrokken op het strand te vangen. De jonge Spaanse fotograaf Vicente Ansola focust met ‘evoke’ op de rafelranden van verlaten boerengemeenschappen, waar een enkeling de oude tradities tegen beter weten in nog in leven tracht te houden. Stillevens waarin de verlatenheid voelbaar is.
Vanwege bezuinigingen én het groeiende aantal inzendingen (4000 in 2012) wordt de Hasselblad mastercompetitie vanaf dit jaar een tweejaarlijks evenement. De expositie reist de wereld over en wordt in veel gezaghebbende fotomusea en galeries getoond. Fotogalerie In De Gewelven kon de Hasselblad Masters 2012 naar Woerden halen, omdat fotograaf en organisator Hans van Ommeren zelf ooit tot Hasselblad Master werd verkozen. “Eigenlijk is de Gewelven niet de galerie om gearriveerde fotografen tentoon te stellen”, zeg Hans van Ommeren. “We steken onze nek uit voor eigenzinnige fotografietalenten, die hoognodig eens belicht moeten worden. Maar de kwaliteit, originaliteit en nieuwheid van deze lichting Masters is zo uniek, dat we deze kans niet voorbij wilden laten gaan.”
Tentoonstelling Hasselblad Masters
t/m 19 april 2013
Fotogalerie in de Gewelven
Kunstkasteel Woerden
Kasteel 3, 3441 BZ Woerden
Di t/m za 11 – 23 uur, zon 11 – 17 uur
www.fotogalerieindegewelven.nl


Bekijk ook deze items