terug

Hasselblad H5D40

Hasselblad H5D40Het nieuwe Hasselblad H5D systeem biedt natuurlijk alle opties die in de vorige versies al beschikbaar waren, met veel nadruk op de nauwkeurigheid van het auto-focus systeem waar verschillende correcties en hulpjes worden aangeboden om de beperking van het ene centrale focuspunt te verminderen. En hoe klein en onbelangrijk die correcties soms ook lijken, door de minimale scherptediepte die het middenformaat biedt zijn ze wel nodig wanneer je met zo’n camera wilt werken en je onderwerp niet steeds in het centrum van het beeld wilt plaatsen. En vooral die geringe scherptediepte is wat voor mij de foto’s die op middenformaat gemaakt worden zo spannend maakt, maar dan moet je wel bij de grote lensopeningen betrouwbaar scherp kunnen stellen, wat dan wanneer je onderwerp niet ver weg is toch al snel een kwestie van centimeters is.
Er zijn verschillende varianten, met de H5D40 als ‘instapmodel’, en daarnaast de 50 en de 60, waarbij de 50 ook in multishot versies beschikbaar is voor de fotografen die heel grote bestanden willen maken of in geval van stilleven fotografie absoluut geen moiré willen hebben. Het objectieven aanbod loopt inmiddels van 24 mm tot 300 mm, alle objectieven met centraalsluiter voor volledige vrijheid met betrekking tot de flitssynchronisatie tijden.
Testkast Hasselblad H5D40Naast de pixelaantallen nemen ook de afmetingen van de sensoren toe, de 60 is de grootste, de 50 en dan de 40 zijn iets kleiner. De body wordt op verschillende manieren afgestemd op de achterwand, zowel de AF kalibratie als de elektronica moet precies op de achterwand worden ingeregeld.
Interessant is wel dat de kwaliteit van de opnames bij wat hogere ISO waarden nu ook bij het middenformaat behoorlijk is toegenomen, bij de H5D40 overigens werken ze beter dan bij de modellen met de hogere pixels aantallen. Bijgaand een reeks opnames, hele kleine stukjes uit de hele opname van de testkast, die het laten zien. En ja, er is ruis, maar houdt altijd goed in de gaten hoe enorm groot de bestanden zijn. Afgedrukt in een tijdschrift worden die details ongeveer 8 cm breed.
In het decembernummer van P|f wat meer aandacht voor de camera en een fotograaf die er mee werkt.


Bekijk ook deze items