terug

Hasselblad H5D CMOS multi shot

Na het verschijnen van de 50 MP Sony CMOS sensor in de H5D-50c en de CVF-50c bedoeld voor de klassieke Hasselblad camera’s, is er nu ook een multi-shot versie van de H5D aangekondigd.
H5D-cmos-multishot
Deze H5D CMOS Multishot versie biedt de fotograaf alle voordelen en mogelijkheden van de standaard H5D50c, de hogere gevoeligheid, langere belichtingstijden en gewoon een opname in één keer. Maar voor situaties waar het mogelijk is, en waar de fotograaf een nog hogere kwaliteit wil bereiken zijn er twee extra opname instellingen. Een viervoudige belichting die het uiteindelijke RGB-bestand niet groter maakt, maar wel van een hogere kwaliteit doordat nu voor elke pixel alle kleurinformatie is opgenomen.
multishot-systeem
Door het verplaatsen van de sensor over een afstand die precies gelijk is aan de maat van een pixel komen op elke pixel-lokatie alle filterkleuren aan bod, er is dus geen interpolatie van de informatie uit het Bayer patroon meer nodig, alleen rekenwerk om de kleuren van de verschillende opnames samen te voegen. Dat levert een op detailniveau zichtbare verbetering van de beeldkwaliteit. Voor de fotograaf die nog meer detail in de opnames wil is er dan de zes-shot optie, waarbij naast de eerste vier opnames er nog twee toegevoegd worden op tussengelegen pixelposities. Die zes opnames samen leveren dan een 200 MP bestand, 1,2 Gbyte in 16-bits TIFF. De afmetingen van de details die dan worden vastgelegd zijn zo extreem dat je voor de hoogste kwaliteit wel beperkt wordt door de diffractie van het objectief. Aan dat objectief worden uiteraard extreme eisen gesteld, maar een kleinere opening dan ƒ/8 levert een afname van de scherpte, waar je voor kunt kiezen als je de scherptediepte echt nodig hebt. Maar dan is het gebruik achter een technische camera misschien een mooiere oplossing. En de CMOS multishot achterwand kan ook achter een technische camera gebruikt worden, vanuit de eigen Hasselblad Phocus software kan dan zowel de achterwand als een elektronische sluiter bediend worden. Dan hoef je de camera niet meer aan te raken tijdens de opnamereeks, wat goed is, want de stabiliteit van het opnamesysteem moet extreem goed geregeld worden om echt het uiterste uit zo’n systeem te halen. En voor het samenvoegen van de meervoudige opnames is die eigen Hasselblad software echt de enige optie.