terug

getest de Hasselblad H5D 50c

Na de IQ250 van PhaseOne is nu ook de Hasselblad H5D-50c met de nieuwe Sony 50 middenformaat sensor beschikbaar. Het is duidelijk dat de verschillen in de opnames tussen beide camera’s niet heel groot zullen zijn, het zijn beide hoogwaardige systemen en met een identieke sensor zie je eerder de keuzes van de makers voor een bepaald karakter dan echt verschillen in bijvoorbeeld de scherpte.
H5D-opening

Techniek

Op zich levert het gebruik van een CMOS sensor natuurlijk geen anders uitziende foto’s dan bij de keuze voor een CCD. De verschillen tussen beide sensoren zitten op een ander niveau dan dat. Maar er moet uiteraard het nodige worden aangepast in de verwerking van het signaal, waarbij in dit geval de toegevoegde mogelijkheden zitten in de verbeterde Live-View, de iets hogere opnamesnelheid en de optie om beduidend hogere ISO-waarden te gaan gebruiken. Vooral die laatste optie zal door de gevraagde ruisonderdrukking wat extra tijd kosten om te programmeren. Ook zijn langere belichtingstijden, tot 12 minuten, nu mogelijk. Verder is de H5D als zodanig niet gewijzigd, alle speciale Hasselblad technieken krijg je tot je beschikking, van de gewone autofocus tot de True-Focus met alle correcties, voor objectieven en het wijzigen van de compositie. En dat kun je dan nu echt gaan gebruiken lijkt me, want veel van die techniek werkt naar mijn gevoel vooral wanneer je de camera als een reportage-camera inzet. Daarnaast is het zoekerbeeld van de H5D aangepast aan de iets kleinere afmetingen van de Sony sensor ten opzichte van de CCD’s in de andere modellen.

De hele testkast om de afmetingen van het detail te kunnen begrijpen.
De hele testkast om de afmetingen van het detail te kunnen begrijpen.

De hoogste ISO keuze is 6400, maar door te kiezen voor twee stops onderbelichting en dat dan in de software weer te corrigeren kom je nog twee stops hoger, en het blijft goed bruikbaar, behalve voor heel technische cleane fotografie.
De hoogste ISO keuze is 6400, maar door te kiezen voor twee stops onderbelichting en dat dan in de software weer te corrigeren kom je nog twee stops hoger, en het blijft goed bruikbaar, behalve voor heel technische cleane fotografie.

Karakter

Het karakter van de opnames wordt vooral bepaald door de software. Hasselblad maakt nog wel de eigen Phocus software, met een nieuwe versie uiteraard voor de nieuwe camera, maar daarnaast wordt Adobe Lightroom meegeleverd. Het kost denk ik heel wat tijd om uit beide programma’s een vrijwel identiek resultaat te halen, maar in eerste instantie zien beide versies van een verwerkt RAW bestand er wat anders uit. De detail scherpte is natuurlijk een software keuze, en er blijven kleurverschillen door een iets afwijkende rekenmethode. Daarbij moet gezegd, ik ben veel handiger met Lightroom dan met Phocus. Maar ook in Lightroom krijg je de objectief-correcties zoals door Hasselblad zelf ontwikkeld en ook is het maken van opnames via de Firewire 800 kabel vanaf de computer mogelijk vanuit Lightroom.

ISO-reeks

Het is denk ik vooral de mogelijkheid om ook bij het middenformaat nu hogere ISO-waarden te gebruiken die deze H5D 50C zo interssant maakt ten opzichte van de andere modellen van Hasselblad. En de reeks loopt officieel van 100 tot 6400. Die bovengrens is denk ik een keuze van Hasselblad, bij nog hogere instellingen loopt de kwaliteit kennelijk verder terug dan het merk voor haar rekening wil nemen. Dus kun je dergelijke keuzes alleen via een omweg maken: ISO 6400 twee stoppen onderbelichten en achteraf weer corrigeren. En dan blijkt dat dat, althans voor de opname van de testkast, niet echt een probleem oplevert. Natuurlijk is er wat ruis, maar zowel Phocus als Lightroom weten daar goed mee om te gaan. Iets meer vage kleurvlokken bij Phocus, maar niets om je ongerust over te maken, zeker gezien de afmetingen van de bestanden. Want het zijn met 50 miljoen pixels natuurlijk grote bestanden, bedoeld voor gebruik op grote formaten. Maar het mooie is dat je ook wanneer je middenformaat opnames kleiner gebruikt, je het verschil blijft zien, vooral wanneer je gebruik maakt van de typische fotografische eigenschap van een middenformaat camera: weinig scherptediepte.

Om een indruk te krijgen, dit is het hele doosje, elders een detail. ISO 100, f/11, flitslicht.
Om een indruk te krijgen, dit is het hele doosje, elders een detail. ISO 100, f/11, flitslicht.

Een detail uit het doosje van de oude glasplaten, het macro-objectief van de Hasselblad.
Een detail uit het doosje van de oude glasplaten, het macro-objectief van de Hasselblad.

Testopnames ophalen

Voor de liefhebbers is er deze link, het levert je 11 JPEG bestanden op in een zip bestand, twee maal dezelfde testkast opnames, ISO 100, 400,1600 en 6400 plus 6400 min 2 stops, maar dan verwerkt met Phocus en Lightroom ter vergelijking. Plus de opname van het glasplaten doosje, maar dan in volle glorie, waarbij je goed kunt zien dat het niet recht is gefotografeerd, waardoor naast de schuine lijnen ook de scherpte verloopt, allen in het midden is de bovenkant echt scherp, naar links en rechts loopt de scherpte uit het vlak. Je moet nu eenmaal heel precies werken als je met middenformaat opnames maakt.
Zou je de testopnames willen vergelijken met de opnames van de PhaseOne IQ250 die je ook via de Pf website kunt vinden, denk er dan aan dat het NIDF verhuisd is, de testkast is ietsje veranderd, maar vooral de verlichting is totaal anders geworden. ook is er een klein verschil in het punt waarop scherp gesteld is en ze zijn op een iets andere maat vastgelegd. Van dat alles wordt het vergelijken niet zonloos, maar wees voorzichtig met conclusies. Ik denk dat er weinig verschil is tussen beide camera’s waar het gaat om de hoge ISO kwaliteit.

Technische gegevens Hasselblad  H5D-50c:

  • Sensor Type:  50 Megapixels CMOS (8272 x 6200 pixels, 5.3 × 5.3 μm per pixel)
  • Sensor afmetingen:  32.9 x 43.8mm
  • Bestandsgrootte:  RAW 3FR opname rond de 65MB, wordt als TIFF in 8-bit: 154 MB
  • Kleurdiepte: 16-bit
  • AF:  Autofocus met een passieve cross-type sensor. Directe MF mogelijk.
  • Beeldopslag:  CF card type U-DMA (e.g. SanDisk Extreme Pro) of direct naar PC/Mac
  • Software:  Phocus voor Mac and Windows. Lightroom (beide meegeleverd)
  • Computer verbinding:  FireWire 800 (IEEE1394b)
  • Accu:  Oplaadbare Li-ion battery (7.2 VDC/2900 mAh). Optioneel: tweede accu voor gebruik losse achterwand.
  • Afmetingen, camera compleet met 80 mm: 153 x 131 x 205 mm, gewicht 2290 gram.

 

De H5D 50c
De H5D 50c


Bekijk ook deze items