terug

Hans Menop wint internationale agrarische fotoprijs

Fotograaf Hans Menop uit Barchem heeft met een foto van een landschap met koeien in het ochtendgloren in de uiterwaarden bij de Gelderse Poort een internationale prijs in de wacht gesleept. De IFAJ bekroonde deze foto tot de beste agrarische foto uit 2008.

Foto: Hans Menop
Foto: Hans Menop

De winnaar van de jaarlijkse Photo Star Prize werd dinsdag 4 augustus, tijdens de jaarvergadering van de Internationale Federatie van Agrarische Journalisten (IFAJ) in Fort Worth, Texas (USA) bekend gemaakt. De jury waardeerde de inzending ‘Bij de rivier’van Menop vooral vanwege de hoge artistieke waarde en de fraaie compositie.

Melkveehouder
De foto is gepubliceerd in het plattelandsmagazine Naober, dat in het winternummer 2007/2008 een streekreportage bracht over de plaatsjes Herwen en Aerdt. Hans Menop is in het dagelijks leven behalve fotograaf ook melkveehouder.

Er waren meer dan 150 inzendingen voor de IFAJ Photo Star Prize in drie categorieën: mensen, natuur en landschap en landbouwproductie. De foto ‘Bij de Rivier’ van Menop won in de categorie natuur en landschap en werd ook uitgeroepen tot algemeen winnaar. Fotografen uit Duitsland en Australië gingen in de categorie mensen en landbouwproductie met de eer strijken.

Nederlanders
Nederland scoorde uitstekend. Behalve de winnende foto waren er eervolle vermeldingen voor Twan Wiermans uit Cadier en Keer met ‘Kersenoogst’ en ‘Landschap in een lijst’, Alex de Haan uit Akkrum met ‘Tuinbouw in een spiegel’ en wederom Hans Menop met ‘dirty Harry’.

Het is de tweede maal dat een Nederlander de IFAJ-fotowedstrijd wint. Bij de eerste editie in 2003 won Marcel van den Bergh uit Altforst met een foto van ‘Boer en koe’, die in De Volkskrant was gepubliceerd.

Links: