terug

Hands On: Sony Alpha 7R met Metabones adapter en EOS lenzen

De Sony Alpha 7 kan met een Metabones Smart Adapter V3 gebruikt worden als 36 Mp body voor Canon lenzen, zelfs met verstelling.
De Sony Alpha 7 kan met een Metabones Smart Adapter V3 gebruikt worden als 36 Mp body voor Canon lenzen, zelfs met verstelling.

Voor de Sony Alpha 7 is voorlopig een beperkt aantal objectieven in FE vatting verkrijgbaar: een 35 f/2.8 en een 55 f/1.8, twee standaardzooms en een telezoomlens. In de loop van 2014 moeten daar nog wel een aantal objectieven bij komen. Met adapters is het echter goed mogelijk om de Alpha 7 te gebruiken met bijvoorbeeld een extreme groothoek, een macrolens of een lichtsterke tele. Sony levert zelf een adapter om lenzen met een Sony Alpha-vatting te gebruiken, uiteraard met behoud van alle functies. Andere fabrikanten leveren adapters om bijna iedere denkbare lens op de Alpha 7 te bevestigen. Je raakt dan bijna altijd zaken als zaken als diafragmakoppeling, exif-informatie en beeldstabilisatie kwijt, en een aantal groothoeken met Leica M-vatting blijken niet optimaal te presteren met de Alpha 7.  Een andere optie is de Metabones Smart Adapter V3. Met deze Metabones adapter is het mogelijk om Canon EOS lenzen op de Alpha 7 te gebruiken. Met de Metabones Smart Adapter V3 kan het diafragma gewoon vanaf de camera worden bediend en blijft zelfs de beeldstabilisatie behouden. Alleen autofocus is niet mogelijk met de adapter. De adapter beschikt wel over een knop waardoor het diafragma voor handmatig scherpstellen kan worden geopend. In combinatie met de scherpstelhulpmiddelen van de elektronische zoeker is handmatig scherpstellen heel eenvoudig en precies. Zelfs lenzen met een ‘fly by wire’ focussysteem zoals de 85 f/1.2L kunnen worden gebruikt.
Metabones Smart Adaper V3
Metabones Smart Adaper V3

De bajonet van de Alpha 7 lijkt maar net groot genoeg voor een full frame sensor. Toch blijkt de FE-vatting van de Alpha 7 bijna exact even groot te zijn als de Nikon F bajonet. Kennelijk zat een fullframe mirrorless camera al in de pijplijn toen de ontwerpers de specificaties voor de bajonet opstelden. Volgens Metabones zou de Smart Adapter V3 dan ook probleemloos moeten werken met de Alpha 7. De adapter had zich ook al bewezen op de VG 900, een full frame video camera van Sony. Toch waren we heel benieuwd wat er zou gebeuren wanneer we de Alpha 7 met adapter zouden gebruiken in combinatie met de Canon TSE objectieven. Deze lenzen zijn tot 11 mm verstelbaar. We vroegen ons af of er afscherming van het beeld door de adapter of de bajonet zou ontstaan, en hoe de sensor zou reageren op het beeld dat onder een schuine op de sensor zou vallen. De resultaten van de tests zijn overtuigend. De Alpha 7R heeft geen moeite met de Canon 24 mm TSE en de 17 mm TSE. Het beeld blijft haarscherp tot in de hoeken en de vignettering is hetzelfde als bij een EOS 5D- een klein beetje bij volle verstelling.
De Sony A7R met Metabones adapter is op dit moment de beste keus voor Canon fotografen die meer behoefte hebben aan megapixels en ultieme scherpte dan aan autofocus. Het maakt de druk op Canon om snel met een body te komen met beduidend meer pixels dan de 5D III.
De Metabones adapter beschikt over elektrische contacten en een eigen, verwijderbare statiefaansluiting.
De Metabones adapter beschikt over elektrische contacten en een eigen, verwijderbare statiefaansluiting.

Met dank aan CameraNu voor het uitlenen van de Metabones Adapter


Bekijk ook deze items