terug

Guus Dubbelman

Guus Dubbelman is al 30 jaar als freelance fotograaf een vaste waarde voor de Volkskrant. Hij heeft veel collega’s zien komen en gaan, en hij zag de krant kleur krijgen. Samen met Wim Ruigrok was hij een van de eersten met een kleurenfoto in de Volkskrant.
Toch vindt hij het een grote fout dat de krant ‘in kleur’ is gegaan. “Kleur is een prachtig middel, een taal, als je het goed doet. Maar als je het niet goed doet, dan communiceer je niet goed.” Kleur zou volgens hem niet zo vanzelfsprekend moeten zijn als het nu is. “Er zou binnen de krant veel meer een gedachte over moeten zijn. Maar die is er niet. Er wordt niet gekeken wat de toegevoegde waarde is van kleur.”
In veel gevallen prefereert Dubbelman zwart-witfotografie: “Dan kan je tenminste kiezen op grafische waardes. De kleur in de krant is nooit de werkelijkheid. Zo perfect krijg je het niet in druk of fotografie. Altijd is er wel een zweempje en wijkt het af. Daarom is zwart-wit zo mooi, je abstraheert de werkelijkheid en er ontstaat een nieuwe werkelijkheid die vaak veel duidelijker is.”