terug

Guus Dubbelman: Een spiegel in zwartwit


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

Als je het in Nederland over voetbalfotografie hebt, is er één naam waar je niet omheen kunt: Guus Dubbelman. We maakten een keuze uit zijn werk, waarbij wat de fotograaf betreft in elk geval vaststond dat het in zwartwit moest.

Dubbelman (1957) is freelance fotograaf. Sinds 1983 werkt hij vooral voor de Volkskrant. In zijn werk zijn twee grote lijnen te ontdekken. De ene is het zichtbaar maken van de veelkleurigheid van de Nederlandse samenleving en de andere is zijn concentratie op voetbal. Die sport is voor hem geen ontspannend amusement. Voetbal is een spiegel van de maatschappij, en voor een serieus mens als Dubbelman is het daarom een uitdaging deze sport als fotojournalist te volgen. Het gaat niet om zomaar een scherp spelmoment, het gaat om het verhaal d at de foto vertelt.

Dubbelman loopt niet voorop in de technische vernieuwingen in de fotografie. De kwaliteit van het beeld is waar het hem om gaat. In de jaren ’80 en ’90 stond hij dagelijks uren in de doka, op zoek naar de perfecte afdruk. Uiteraard werkt hij al jarenlang digitaal en in kleur, maar wie diep in zijn hart kijkt, ziet een man die het gelukkigst is in een wereld in zwartwit.