terug

Groot formaat Collodium camera

Op zondag 12 januari 2014 presenteerde Jeroen de Wijs zijn zelf gebouwde camera voor glasplaten van 50 bij 60 cm, bedoeld voor gebruik met zelf gegoten natte collodium platen. Tijdens de druk bezochte middag was er even tijd om wat gedachten uit te wisselen. Dan blijken wat leuke dingen, zoals het feit dat oude technieken door mensen nogal eens onderschat worden. Het is toch iets ouds, dat kan niet ingewikkeld zijn, dat ga ik ook even doen, dat soort ideeën hebben mensen dan.

Iemand kijkt naar het matglas van de camera die door Jeroen de Wijs is gebouwd.
Iemand kijkt naar het matglas van de camera die door Jeroen de Wijs is gebouwd.

Maar het volledig begrijpen van een oude techniek als de collodium-platen in de verschillende varianten vergt ervaring, toewijding en studie. Jeroen heeft het meest aan de oudste handleidingen gehad, die zijn namelijk geschreven door fotografen die de techniek zelf ook echt gebruikten. Moderne handleidingen zijn te vaak overgeschreven, inclusief de fouten. Zijn vorige camera is gekocht in Amerika, en daar moet dan toch het nodige aan gedaan worden om hem echt goed te krijgen. Voor een camera van deze afmetingen, het is nogal een indrukwekkend apparaat van zo’n 60 Kg, heeft Jeroen besloten om zelf aan de slag te gaan, alles uit te zoeken en dan te bouwen, of laten bouwen. Want voor het hout is een meubelmaker ingeschakeld, zowel voor het inkopen als bewerken van het hout, en het messing beslag is gemaakt door een camera restaurator. Het objectief is gewoon echt oud, ongeveer 800 mm in een messing vatting. En al werkende aan de camera kwam Jeroen alle problemen tegen, die op basis van de tijd en de energie die hij eraan besteed heeft, in combinatie met de kennis en de aandacht ervoor, zijn opgelost. Het oplossen van die problemen levert dan weer een dieper begrip op van de werking van de camera en het procédé.
Vaag is het beeld op het matglas te zien.
Vaag is het beeld op het matglas te zien.

De bedoeling is dat er landschapsfoto’s mee gemaakt gaan worden, vandaar het oude statief dat gemaakt is voor TV camera’s. En dan is daar nog wel het moderne hulpmiddel, de iPhone als kadreringshulpje, want de camera moet wel in één keer op de goede plek komen te staan. Voor die landschappen is het handig dat Jeroen ook het maken van droge Collodium platen onder de knie heeft gekregen, dat maakt reizen mogelijk met een kist met glazen platen in de auto.
Grote drukte tijdens de presentatie
Grote drukte tijdens de presentatie