terug

Groen en Rijp

Het is weer voorbij die mooie zomer en het is weer hoog tijd om aan de slag te gaan. Tenminste, voor wie werk heeft.
Het is namelijk ook weer de tijd waarin veel net afgestudeerde jonge fotografen de deuren van de opleidingen en academies achter zich hebben gelaten. Zonder de veilige haven van studiefinanciering en de beschutting van medestudenten en docenten moeten zij nu hun plaatsje zien te veroveren op de fotografiemarkt. Een markt die, dat weten we allemaal, al overvol is en waarin de budgetten nog ieder jaar lijken te krimpen.
Aan het talent zal het niet liggen. Bij de inzendingen voor de Photo Academy Award 2011 zat veel werk dat zowel technisch als creatief uitstekend is. Helaas red je het anno nu niet meer alleen met creativiteit en een goede techniek. Netwerken, sociale media, ondernemersvaardigheden en mazzel zijn zomaar een aantal zaken die je succes als fotograaf meebepalen.
‘Out of the box’ denken kan ook helpen. En daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden. Het gebruik van oude of juist nieuwe technieken kan ervoor zorgen dat je als nieuwkomer of oldtimer net dat beetje aandacht krijgt waardoor het werk weer binnenkomt. En anders is het gewoon ook leuk om eens te experimenteren.
Nieuwigheden als Hipstamatic, oude technieken als daguerreotypie of oudnieuwe fenomenen als de Slideluck Potshow, als het geen nieuwe opdrachten oplevert, dan houdt het je fotografisch in ieder geval jong en fris. En dat is belangrijk in een vak dat zo in ontwikkeling is, zowel voor de jongeren onder ons als door de wol geverfde oude rotten.