terug

Gevoel van verbinding versus de eenzaamheid

GSweb04
De Amsterdamse Laila Cohen maakte foto’s van individuen in de stad. Haar stad. De foto’s maken deel uit van de expositie Grootstad. Ook worden ze gebruikt als decor voor de gelijknamige toneelvoorstelling. “Het idee waarmee ik aan de slag ben gegaan is de tegenstrijdigheid tussen het saamhorigheidsgevoel dat de mensen in de stad kunnen hebben, een gevoel van verbinding, versus de eenzaamheid die je kan ervaren in de stad.”
Grootstad is het eerste project van Cohen waarbij een combinatie is gemaakt met toneel. Naast de voorstelling en expositie is een courant uitgegeven, ontworpen door Cohen. “Ik had al wel eerder een magazine gemaakt. Dat vind ik echt leuk om te doen. Maar het was de eerste keer dat mijn foto’s werden gebruikt als decor.”
De productie van het stuk kostte zo’n anderhalve maand. Regisseur Eva Tijken en schrijver Daan Windhorst waren verantwoordelijk voor het toneelstuk. Met acteurs Stefanie van Leersum, Sander Plukaard en Steyn de Leeuwe werkten zij op locatie in de Stadsschouwburg aan een voorstelling over Amsterdam. In het toneelstuk is de hoofdstad tevens het hoofdpersonage: de stad van jonge kunstenaars en intellectuelen.’Het creatieve en intellectuele centrum van Nederland, dat tegelijkertijd een onmiskenbare ijdeltuitenhoofdstad is. De stad van zien en gezien worden’, zo valt te lezen in de Grootstad Courant.
Waar in het toneelstuk de stad Amsterdam een hoofdrol speelt, is de stad in de foto’s van Cohen minder herkenbaar. “Je mag wel zien aan de foto’s dat het Amsterdam is, maar ik wilde geen foto’s waarbij dat er heel dik bovenop ligt. Ik heb daarom geen foto’s gemaakt van beroemde gevels. Ik heb wel foto’s gemaakt op het Leidseplein, maar door middel van kadering is het plein redelijk anoniem afgebeeld. Want ook al gaat het project over Amsterdam, het zou ook over een andere grote stad kunnen gaan.”
Voor Cohen was het een zoektocht naar plekken in de stad die het juiste gevoel uitstralen. “Tijdens het project was ik telkens om me heen aan het kijken, op zoek naar geschikte locaties. Ik had een beetje de sfeer uit de film Metropolis voor ogen, met heel futuristische gebouwen. Die heb je alleen niet echt in Amsterdam,” lacht ze.
Een tweede zoektocht was die naar geschikte modellen. “Mijn modellen moesten iets stoers en ‘cools’ uitstralen. Maar het moest wel geloofwaardig zijn. Een van de modellenbureaus die ik vaker gebruik is Rocket Garage, zij hebben modellen die net wat anders zijn, wat meer edgy.”
De voorstelling Grootstad was 6, 7 en 9 december te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Meer informatie: www.grootstad.nl


 

Assistentie productie & fotografie Florence Vollebregt
modellen DAN@ROCKETGARAGE, FEMKE@HUMANMODELS, 
XIOMARA@AMAZINGAGENCY, STEFANIE VAN LEERSUM