terug

Gerry Badger: The Pleasures of Good Photographs

Deze Britse fotocriticus schreef onder andere samen met Martin Parr ‘The Photobook, a History, volume I en II’. Hij schreef ook ‘The Genius of Photograpy’, het boek behorende bij de geweldige gelijknamige documentaireserie van de BBC van enige jaren terug.
Dat laatste is tekenend. Deze man kan voor een groot publiek schrijven. Badger heeft het zeldzame talent moeilijke dingen makkelijk te maken, en dat is helaas veel schrijvers niet gegeven. De afgelopen decennia verschansen theoretici zich steeds meer achter jargon en beperken ze hun draagwijdte door zich alleen op vakgenoten te richten.
‘The Pleasures of Good Photographs’ is niet zo licht verteerbaar als ‘The Genius of Photography’, maar is desondanks nog steeds een goed voorbeeld van hoe helder het kan.
In deze uitgave zijn achttien essays van hem gebundeld, de meeste nieuw, een paar wat ouder. Vele gaan over fotografen, waaronder oude vertrouwden als Eugène Atget, Walker Evans en Richard Avedon, maar ook relatief jonge onbekenden als Susan Lipper en Anna Fox.
Tegen zijn laagdrempelige aanpak indruisend, worden er veel foto’s beschreven die niet zijn afgebeeld. In Google zoekend op fotograaf en klikkend op afbeeldingen, kom je vandaag de dag gelukkig heel ver.
Niet alle essays draaien om fotografen. Er is er ook één over de introverte fotostijl, één over het fotoboek en één over Photoshop te vinden.
Bestellen
Aperture,
16×22,5 cm, 256 blz., gebonden
Engelstalig, ISBN 978159711393