terug

Gerhard Nel: ‘Mijn foto’s weerspiegelen wie ik ben’

Categorie Loveshoot © Gerhard Nel
Categorie Loveshoot © Gerhard Nel

Drie keer mocht Gerhard Nel gisterenavond een categorieprijs bij de Bruidsfoto Awards in ontvangst nemen. Hij greep dan misschien naast de overall prijs, hij is er niet minder dankbaar om. Begin april werd de Nel door de WPJA (Wedding Photojournalist Association) uitgeroepen tot beste huwelijksfotograaf 2013 internationaal. Wat maakt hem zo bijzonder? “Ik probeer door te geven wat mij in mijn hart raakt”, vertelt Nel.  
Categorie Bruiloft in Beeld, publieksprijs © Gerhard Nel Fotografie
Categorie Bruiloft in Beeld, publieksprijs © Gerhard Nel Fotografie

Gerhard Nel won de categorie Loveshoot, de publieksprijs in de categorie Bruiloft in Beeld, de vakprijs in de categorie Bruidskinderen. Als hij vertelt over de tot stand koming van de serie Bruiloft in Beeld, zie je meteen zijn werkwijze. “Het stel, Tristan en Manon, wilde perse mij als fotograaf. Ik had ook de bruiloft gedaan van de zus van Manon, ze had geen groot budget maar één ding wisten ze zeker dat ik de fotograaf moest zijn op hun trouwdag. Tijdens ons eerste gesprek lieten ze foto’s zien van andere bruidsfotografen; dat was wat ze graag wilden. De foto’s waren gemaakt in een wat industriële setting. Ik gaf meteen aan dat als ze dit wilden, ze op zoek moesten naar een andere fotograaf. Zo ga ik niet te werk. Ik praat met het bruidspaar en wil erachter komen wie ze zijn, hoe ze zijn, wat ze willen, het persoonlijk maken. De dag zelf was perfect. Ik kreeg alles voorgeschoteld en hoefde alleen maar foto’s te maken, alles klopte!”
Categorie Bruidskinderen, winnaar vakprijs © Gerhard Nel Fotografie
Categorie Bruidskinderen, winnaar vakprijs © Gerhard Nel Fotografie

In de categorie Bruidskinderen won een foto met daarop een paar springende kinderen op de bank. “Eigenlijk mochten ze van hun moeder helemaal niet springen op de bank”, lacht Nel. “Ze wilde ze er al weer afhalen. ‘Laat ze maar even’ zei ik en ik maakte prachtige foto’s. Die spontaniteit, dat hoort bij de dag.”
De laatste award won Nel in een nieuwe categorie, de Loveshoot. De vakjury gaf aan dat in deze rubriek nog veel werk aan de winkel is. De foto van Nel heeft niet alleen in Nederland, maar ook internationaal al prijzen gewonnen. “Het was een warme dag en ik had met dit stel in Delft een loveshoot gedaan. Aan het einde besloten we op de markt een ijsje te halen. Zij schopt haar schoenen uit en gaat in haar armen zitten. Op dat moment komt er op het bank je naast hen een ouder stel zitten. De man haalt een ijsje en ook zij gaan samen een ijsje eten op de bank. Ik voelde dat er iets gebeurde. En ‘boem’ daar was het moment en de foto. Ik dacht meteen deze foto laat zien hoe het leven is, het is bijzonder.”

Moeilijke jeugd

Dat Nel bruidsfotograaf is, die de liefde vastlegt is bijzonder. “Ik heb een zware jeugd gehad. Ben opgegroeid in  een kindertehuis. Daar was het een constante strijd om aandacht en liefde. Ik ging vaak naar peetouders, daar leerde ik me aanpassen. Dat komt nu erg van pas tijdens de fotografie. Voor mij voelde het kindertehuis als een gevangenis. Je gaat dan op een andere manier naar de wereld kijken. Alles heeft een doel gehad. Het heeft me op deze manier leren kijken en gemaakt tot wie ik ben. De foto’s die ik maak weerspiegelen wie ik ben. Het is voor mij soms moeilijk om door te fotograferen op emotionele momenten, ik voel die emotie dan zelf ook.” Inmiddels kent Nel ook de andere kant van het leven. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. “Ik heb lang gezocht naar de liefde, maar uiteindelijk gevonden.”
Tijdens de awarduitreiking kreeg Nel de vraag of het een optie was dat hij volgend jaar zitting nam in de vakjury. “Dat is hetzelfde als aan Van Persie vragen om nu bondscoach te worden”, reageert hij. Nel wil voorlopig nog doorfotograferen. “Ik kan nog veel leren. En daarna wil ik jong talent graag helpen om door hun eigen ogen naar het leven te kijken en dat vast te leggen. Ik wil doorgeven wat mij in mijn hart raakt”, besluit hij.
Klik hier en lees het verhaal van de overall winnaar van de Bruidsfoto Award 2014


Bekijk ook deze items