terug

Foto en Copyright by G. P. Fieret volume 2

Fieret is bekend als fotograaf, maar in Den Haag ook als die zwerver die met een emmertje voer aan zijn fietsstuur duiven hielp. Het is die dubbelrol die zijn werk zo fascinerend maakt.
Fieret geeft je de zeldzame mogelijkheid de wereld te zien door de ogen van een kunstenaar die de marges in onze samenleving zocht. In het ruim zes jaar geleden uitgegeven volume 1 stonden zijn erotische foto’s.
Dat waren geen subtiele naaktstudies, ze ogen eerder als trofeeën. Foto’s van veroveringen met de broek omlaag. In dit deel zie je er af en toe een, maar ligt de nadruk op Fierets leefomgeving.
Je krijgt zelfportretten en foto’s van mensen in zijn omgeving te zien en vrij veel van het straatleven, en dat alles in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Hoewel Fieret alles door een andere bril bekijkt dan we gewend zijn, is het beeld uiterst herkenbaar.
Het zijn beelden van ontmoetingen en kleine gebeurtenissen die het leven op straat kenmerken, maar zo vanzelfsprekend zijn dat ze als onderwerp vaak worden vergeten. De vorm is net zo recht voor zijn raap als de inhoud. We zien rauwe foto’s die wemelen van de technische onvolkomenheden, vaak hard en korrelig, vol vuil en stof en met de copyrightstempels voor- in plaats van achterop. Omgekeerd vakmanschap zou je kunnen zeggen.
Fieret is januari vorig jaar gestorven. Op dit moment hangt in het Fotomuseum Den Haag een tentoonstelling met werk van Gerard Fieret, zijn Tsjechische evenknie Miroslav Tichy en Anton Heyboer.
Bestellen
Tekst: Wim van SinderenVoetnoot,
24×33 cm, 160 blz., paperback
Nederlands-, Engels- en Franstalig
ISBN 9789078068730