terug

Geen nieuwe versie meer van Aperture

aperture-01Apple heeft aangekondigd dat de twee foto-programma’s die het op dit moment levert, iPhoto en het op de professionele fotograaf gerichte Aperture over enige tijd niet meer ondersteund zullen worden.
 
Dat wil zeggen dat er geen updates meer voor beide programma’s zullen verschijnen, en dat er op termijn geen zekerheid is dat de programma’s zullen blijven functioneren bij verdere updates van Mac OSX zelf. Wel zal het programma in de huidige versie nog blijven werken zowel onder de huidige versie, als onder de eerstvolgende, ergens in het najaar verschijnende, nieuwe versie van Mac OSX. En omdat de ondersteuning van de nieuwe RAW-formaten vanuit het systeem plaatsvindt, krijg je die vernieuwingen ook nog wel een poosje tot je beschikking. Echt haast is er dus niet met het stoppen met werken met Aperture, maar nu alvast nadenken over een manier om over te stappen op andere software is wel heel verstandig. Beide programma’s, Aperture en iPhoto, worden opgevolgd door één enkel programma dat gewoon Photos zal heten.
 
De verwachting is dat dit programma minder op de professionele fotograaf gericht zal zijn dan Aperture nu is. Waarschijnlijk zal het aantal bewerkings- en aanpassingsopties minder zijn, vooral bij het omgaan met RAW-bestanden. Dat moeten we natuurlijk afwachten, net als het antwoord op de vraag welke informatie uit de huidige catalogi zal worden ingelezen in die van het nieuwe programma, want er komt een mogelijkheid om die omzetting te doen. Wel biedt het nieuwe programma aan programmeurs de vrijheid om uitbreidingen te leveren voor extra functionaliteit. Daardoor kan in de toekomst alles mogelijk zijn binnen het nieuwe programma, maar dat is niet een oplossing waar je nu wat aan hebt.
 
aperture-02
 
In dit soort gevallen blijkt natuurlijk wat het nadeel is van een geïntegreerd programma, waarin zowel je archief als de bewerkingen zijn ondergebracht, en bij RAW-bestanden zitten die bewerkingen in het geval van Aperture nu eenmaal niet echt in de bestanden. En omdat elk programma zijn eigen methode van aanpassen hanteert is het ook niet mogelijk de aanpassingen in die losse vorm, met behoud van het oorspronkelijke RAW-bestand, over te zetten naar een ander programma.
 
Aperture is een prachtig programma, hoewel het wat betreft de mogelijkheden om foto’s aan te passen inmiddels wel achterloopt op de mogelijkheden van Adobe’s Lightroom of Capture One van Phase One. Wat sommige gebruikers vooral schijnen te missen is de moeiteloze integratie tussen de fotoverzameling op de computer en die op telefoon of tablet. Die functie is inmiddels ook beschikbaar in Lightroom, weliswaar iets complexer uitgevoerd, maar daar staan dan weer extra mogelijkheden tegenover.
 


Bekijk ook deze items