terug

De Gazer MD2

_MG_3070
Gazer MD2

Wat me na een dag op de Professional Imaging 2014 opviel is hoeveel nieuwe producten er de laatste jaren in de fotografie bijgekomen zijn. Een echte publiekstrekker was wel de gyro gestabiliseerde Gazer. Wie hem in actie zag riem direct “cool! moet je kijken, wow en wat kost dat”. De Gazer MD2 die live getoont werd bij de calumetstand is een stabilisatie systeem dat wordt geregeld door een computerchip die kleine motoren aanstuurt en daardoor de camera bewegingen neutraliseert. De techniek is afkomstig uit de helikopter industrie en werd in de filmwereld als eerste geïntroduceerd door Freefly met de MOVI10. Onlangs nog introduceerde Freefly een kleiner model (MOVI5) voor lichtere camera’s. Freefly richt zich met zijn stabilisatie systemen op de professionele kant van de markt en de MOVI10 begint dan ook bij 10.000 euro (de MOVI5 zijn rond de 5000 euro) . De Gazer gebruikt hetzelfde concept maar dan voor lichtere camera’s en met goedkopere onderdelen, waardoor ze toegankelijk zijn voor een grotere groep creatieven.
Schermafbeelding 2014-04-02 om 16.56.54
De Gazer MD2 is netjes afgewerkt met plastic kappen en twee plastic handvaten. Het geheel voelt wat goedkoop aan maar is van plastic gemaakt om het geheel extra licht in gewicht te houden, waardoor geen draagharnas nodig is. Deze Gazer is zover ik heb gezien één van de weinige gyro stabilisaties die is uitgerust met een ingebouwde joystick. Hierdoor kun je het systeem grotedeels alleen besturen. Met de joystick kun je de richting en kanteling van de camera besturen en regelen. De grotere modellen, zoals de Gazer DS1 zijn ook uit te rusten met een draadloos scherm en draadloze besturing zoals ook gebruikt wordt door de Freefly Movi systemen.
De Gazer DS1 ( ondersteund tot 800 gram) is zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met de nieuwe Panasonic Gh4 camera die nu ook filmt in 4K resolutie.
https://vimeo.com/83427459
Ook voor de kleinere camera’s zoals de iPhone en GoPro modellen heeft Gazer een stabilisatie handvat gemaakt. Deze 2-assige gyro stabilisatie wordt mogelijk gemaakt door een ingebouwde 800 mAh batterij, waarmee je 2 uur kan werken. Ook deze modellen beschikken over een joystick besturing.

Voor de Nikon en Canon filmers is er een Gazer DS3 gemaakt.