terug

G-technology

Opslag voor de creatief.

De G-dock, opslag met een dubbele gebruiksmogelijkheid.
De G-dock, opslag met een dubbele gebruiksmogelijkheid.

Als fotograaf en filmmaker wordt de hoeveelheid opslag die je nodig hebt voor al je bestanden steeds groter. Harde schijven zijn daar de voor de hand liggende optie voor. Daarnaast is een strikte organisatie en een vaste manier van werken erg handig om fouten en vergissingen te voorkomen. Het bedrijf G-technology, producent van Hard-disks had daarom de Amerikaanse fotograaf Lucas Gilman gevraagd om naar nederland te komen om zijn manier van werken en ervaringen met de producten van G-technology toe te lichten. Lucas heeft zich toegelegd op het maken van foto’s van beoefenaren van nogal extreme sporten op afgelegen locaties. Daarnaast liet hij nog een hoeveelheid ander en gevarieerd werk zien. Zijn manier van werken is gebaseerd op de noodzaak om een zo hoog mogelijke zekerheid te krijgen en toch snel en efficiënt te kunnen werken. Vandaar dat Lucas altijd zoveel geheugenkaartjes meeneemt dat hij die nooit wist of hoeft te wissen voor thuis alles op de vaste schijven en hun back-ups staat. En onderweg worden alle foto’s toch ook al op twee externe schijven gekopieerd, die vervolgens op verschillende plekken bewaard worden. “Als je een maand op stap bent geweest ben je de klant echt kwijt als je moet melden dat er iets is misgegaan.”
G-techn
Dubbel functie
G-technology maakt gebruik van hoogwaardige harde schijven en een belangrijk onderdeel van de behuizingen is de goede koeling van de schijven: “een koele schijf is een blije schijf” en die krijgt dan ook drie jaar garantie mee. De buitenkant maakt duidelijk dat Apple gebruikers een belangrijke doelgroep voor de schijven zijn, het aluminium met gaatjes past prachtig bij de net achterhaalde MacPro. De schijven zijn zelfs Mac-geformatteerd als je ze koopt, maar ze kunnen natuurlijk moeiteloos voor Windows geformatteerd worden. Maar ook de aansluitingen wijzen op Apple: Thunderbolt2 om optimaal gebruikt te kunnen worden met de nieuwe MacPro. Maar heel handig zijn de schijven die op twee verschillende manieren gebruikt kunnen worden: De G-DRIVE ev kan als een degelijke USB 3 schijf met 136 MB/s snelheid op locatie gebruikt worden, het is een kleine schijf die ook de energie uit de USB verbinding haalt. Maar in de studio kan hij in de G-DOCK geplaatst worden, waar hij via Thunderbolt een hogere snelheid kan halen, en die dock heeft natuurlijk een eigen voeding. En de G-DOCK biedt plaats aan twee schijven die je als RAID1 kunt inrichten, waardoor de buiten gebruikte schijf direct wordt gekopieerd naar de tweede schijf. Daarnaast is er het hele assortiment aan schijven voor diverse eisen wat betreft verbindingen en capaciteiten.
Foto: Lucas Gilman; Opdracht voor Red Bull Northern Exposure met Kayaker Steve Fisher
Foto: Lucas Gilman;
Opdracht voor Red Bull Northern Exposure met Kayaker Steve Fisher

Lucas Gilman
Het is altijd nuttig om een fotograaf die foto’s maakt van onderwerpen waar je helemaal niet mee bezig bent over zijn werk, zijn manier van kijken en fotograferen en alles wat er bij kijken komt te horen vertellen. Amerikanen kunnen altijd heel goed uitleggen waarom ze doen wat ze doen, Lucas Gilman was geen uitzondering. Hij trekt inderdaad de hele wereld door, en worstelt zich door de wildernis, soms zelfs via een lastigere route dan de sporters die hij fotografeert, om in de positie te komen die hij wil om de foto te maken die aan zijn wensen voldoet. En natuurlijk is het commercieel en gelikt werk, maar dat is wel prettig om naar te kijken. Toch duikt er regelmatig iets op dat de sport in een context plaatst, de ontmoeting tussen een sporter met een plastic kano die een arme bergbewoner ergens in Noord-India passeert, dat levert een mooi beeld van de tegenstellingen tussen de droomwereld van de sporter en de ons onbekende wereld van een arme boer. En nog een leuke aanwijzing: “Kies een sluitertijd of langer dan 10 seconden, of korter dan 1/2500ste seconde, daartussen wordt het niks.”
Foto: Lucas Gilman Iguazu, Argentinië
Foto: Lucas Gilman
Iguazu, Argentinië