terug

Fujifilm XE-1, het kleine broertje van de X-Pro1


Fujifilm heeft een tweede systeemcamera aangekondigd, de Fujifilm XE-1. De Fuji XE-1 is overduidelijk gebaseerd op de Fujifilm X-Pro1. De camera deelt de sensor van de Fuji X-Pro1, maar er zijn ook flinke verschillen. Zo mist de de Fujifilm XE-1 de hybride zoeker van de X-Pro1 en de camera is kleiner uitgevoerd. Verder heeft de XE-1 ook een ingebouwde flitser.
De Fujifilm XE-1 lijkt erg op de X-Pro1, maar is volgens Fujifilm ongeveer 30% compacter geworden. Dat heeft ook gevolgen voor het scherm achterop de camera. De LCD van de Fujifilm XE-1 heeft een doorsnede van 2,8 inch, de X-Pro1 3 inch. Ook het aantal beeldpunten van het LCD is minder, die heeft nu slechts 460.000 pixels. Daar staat tegenover dat de elektronische zoeker een uitstekend scherm heeft.
In plaats van de hybride zoeker van de X-Pro1 heeft Fujifilm de XE-1 voorzien van een OLED met 2,36 miljoen beeldpunten. De goede beeldweergave en het hoge contrastomvang maken het mogelijk om in de zoeker al goed te zien hoe de foto gaat worden. Het is daarbij prettig dat je een 100% zoekerbeeld hebt. Het oculair is voorzien van twee lensdelen, waarvan een element asferisch is. De zoeker is ook geschikt voor brildragers, met een kijkafstand van 23mm.
Op andere vlakken wijkt de Fujifilm XE-1 niet heel erg af van de Fujifilm X-Pro1. De bediening is nagenoeg gelijk, al is de behuizing dus kleiner. Vanzelfsprekend kun je alle objectieven die geschikt zijn voor de X-Pro1 ook op de Fuji XE-1 gebruiken. Als sensor wordt dezelfde X-Trans CMOS gebruikt die in de Fujifilm X-Pro1 zijn sporen reeds heeft verdiend.
Vanaf november 2012 moet de Fujifilm XE-1 leverbaar zijn in zwart of zilver. De adviesprijs is € 899,00 inclusief BTW.
Fujifilm heeft eveneens de reeds eerder aangekondigde objectieven officieel geïntroduceerd. Het gaat om de XF18-55mm F2.8-4 R LM OIS en de XF14mm F2.8 R. Het eerste objectief is de eerste zoom voor het X-systeem van Fujifilm. Het objectief is opgebouwd uit veertien elementen, onderverdeeld in tien groepen. Drie elementen zijn asferisch, een is een zogenaamd ED-element. De XF18-55mm F2.8-4 R LM OIS is voorzien van een optische beeldstabilisatie. De XF14mm F2.8 R bestaat uit tien elementen in zeven groepen, met twee afserische en drie ED-elementen. Beide objectieven zijn vanaf november 2012 leverbaar. De XF18-55mm F2.8-4 R LM OIS krijgt een adviesprijs van € 599,00 incl. BTW, de XF14mm F2.8 R € 799,00 inclusief BTW.


Bekijk ook deze items