Waar de meeste spiegelloze systeemcamera’s van Sony, Samsung, Nikon, Olympus en Panasonic toch in eerste instantie voor de consument bedoeld lijken, komt Fujifilm met de eerste spiegelloze systeemcamera die echt voor de professionele gebruiker bedoeld lijkt: de Fuji X-Pro 1. Dat Fuji met de camera zou komen, was al een tijd bekend. De camera zou ook een hele speciale sensor krijgen, meldde het bedrijf toentertijd.
Die sensor is inderdaad bijzonder. Het is een door Fujifilm gedoopte X-Trans CMOS sensor. Het bijzondere aan de sensor is het patroon van de kleurfilters over de pixels. Het rood, groen en blauw zijn in 6×6 pixels gerangschikt, waardoor er een meer willekeurig patroon ontstaat. Volgens Fujifilm lijkt het zo meer op de korrels van de kleurenfilm, die ook willekeurig zijn gerangschikt. De voordelen van dit nieuwe patroon ten opzichte van het meest gebruikte Bayerpatroon is dat je geen low-pass filter nodig hebt om moiré te voorkomen. Dat scheelt aanzienlijk in de scherpte en het vermindert kleurfouten.
De sensor is van het APS-C formaat (23,6×15,6 mm) – met een sensorfactor van 1,5 dus – en heeft 16,3 miljoen pixels. Voor de verwerking van het signaal heeft de Fujifilm X-Pro 1 een EXR Processor Pro. Die maakt het ook mogelijk om met zes beelden per seconde te kunnen fotograferen. Logischerwijs kan de camera zowel in raw als in JPEG opnemen. Filmen kan met Full HD (1080p).
De behuizing van de Fuji XPro 1 oogt als een klassieke meetzoeker. Het doet zelfs erg denken aan de Hasselblad X-Pan, die ook door Fujifilm is ontworpen en gebouwd. Net als de X100 heeft de Fujifilm X Pro 1 een hybride zoeker. Je kunt schakelen tussen een optische of een elektronische zoeker. Als je de optische zoeker gebruikt, dan wordt het heldere deel van de zoeker en de vergrotingsfactor automatisch aangepast aan het gebruikte objectief. Bij de elektronische variant, zie je uiteraard dat wat op de sensor komt.
In eerste instantie levert Fujifilm drie objectieven voor de X-Pro 1: een XF 18mm f/2 R, een XF 35mm f/1.4 R en een XF 60mm F/2.4 R Macro. Door de hoge lichtgevoeligheid in combinatie met de grotere sensor heb je voldoende mogelijkheden om met de scherptediepte te spelen. De drie objectieven vormen ook een vrij klassiek trio. Omgerekend naar kleinbeeld heb je een 27, een 53 en een 90 mm objectief.
De camera en de objectieven worden vanaf maart 2012 leverbaar. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt, maar de body gaat waarschijnlijk rond de € 1500,00 kosten. Daarnaast komt Fujifilm gelijk met een aantal accessoires, zoals een drietal flitsers.
Ik kom uit het digital tijdperk maar ik hou van die oude klassiekers, dit is een pareltje voor echte straat fotografen en nog wel meer.