terug

Fujifilm X-M1, de derde systeemcamera met X-trans

Fujifillm X-M1Na het succes van de X-Pro1 en de X-E1 komt Fujifilm nu met de derde spiegelloze systeemcamera, de Fuji X-M1.De Fujfilm X-M1 is de goedkoopste van de drie systeemcamera’s en met name bedoeld voor de consument die net wat meer wil dan een compactcamera. Het nieuwe instapmodel van Fujifilm heeft wel dezelfde X-Trans sensor als de twee grotere broers. Deze APS-C sensor met zestien miljoen pixels heeft een afwijkend kleurpatroon, waardoor moiré bijna uitgesloten is en de kleurweergave op een hoog niveau staat. In eerdere testen heeft de X-Trans zich al bewezen als een sensor die voor een hoge beeldkwaliteit zorgt.
Het grote verschil in de Fujifilm XM1 en de X-E1 en X-Pro1 zit in de bediening. Waar de X-E1 al de hybride zoeker van de X-Pro 1 moet missen, mist de Fujifilm X-M1 in het geheel een ingebouwde zoeker. Je bent voor het kadreren van je beeld geheel afhankelijk van het 7,6 cm grote LCD achterop de camera. Of er ook een losse elektronische zoeker komt is nog onbekend. Geheel in pas met de huidige trend is de Fuji X-M1 voorzien van ingebouwde WiFi, waardoor je foto’s draadloos kunt sturen naar je computer of mobiel apparaat. Met behulp van diverse ingebouwde filters kunnen de foto’s al in de camera bewerkt worden.
Uiteraard zijn alle objectieven te gebruiken die ook op de andere modellen van X-serie passen. Aan die lijn voegt Fujfilm nog twee objectieven toe: een XF27mm F2.8 (41 mm kleinbeeld equivalent) en een XC16-50mm F3.5-5.6 OIS (24-75mm in kleinbeeld). De C in de aanduiding staat voor compact, de 27mm is dan ook een pancake. Een diafragmaring ontbreekt bij de 27 mm. Voor de gebruikers van de X-E1 en de X-Pro1 betekent dat dat ze een firmware upgrade krijgen waarmee ze het diafragma op de camera kunnen wijzigen. Beide objectieven zijn zowel in zwart als in zilver te krijg vanaf augustus 2013. De 27mm heeft een adviesprijs van € 449,00, de XC16-50mm € 399,00.
De Fujifilm X-M1 zelf is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, zilver en bruin. Vanaf augustus 2013 moet de camera leverbaar zijn. De losse body heeft een adviesprijs van € 679,00. In combinatie met de nieuwe zoom is dat € 799,00.

Tags: Fujifilm

Bekijk ook deze items