terug

Fujifilm Finepix X100

Fujifilm heeft een interessante compactcamera aangekondigd. De X100, zoals de camera gaat heten, heeft een grote APS-C formaat sensor en een vast brandpuntsafstand.
Voor Fujifilm is het bijzonder dat de sensor geen Super-CCD is, maar een CMOS. Volgens Fujifilm is dat vanwege de beste kwaliteit, maar het lijkt met de bijzondere zoeker waarschijnlijk ook onmisbaar. In de zoeker kun je kiezen tussen een traditionele optische meetzoeker en een digitale zoeker.
Het digitale beeld wordt in de zoeker gespiegeld. Als optiek wordt een 23mm F2 Fujinon gebruikt, in combinatie met APS-C levert dat een kleinbeeldequivalent van 35mm op. Een logische keuze en voor de straatfotograaf zeker interessant.
Opvallend is verder de retrolook, de X100 ziet er echt uit als een oude meetzoeker en overeenkomsten met een Leica zijn ongetwijfeld niet geheel toevallig. De bedoeling is dat de camera in maart 2011 op de markt komt, tijdens de persconferentie is een richtprijs van ongeveer 1000 dollar genoemd. Geen goedkoop speeltje dus.


Bekijk ook deze items