terug

From here to there: Alec Soth’s America

Wim Wenders, filmmaker, heeft een paar geweldige roadmovies op zijn naam staan. Films die draaien rond de ervaringen op een reis. Alec Soth is fan van hem, en zijn foto’s lijken regelrecht uit dergelijke films te zijn gedestilleerd.
Wim Wenders speelde het klaar de roadmovie ‘ Im Lauf der Zeit’ zonder script te draaien. Voor een speelfilmmaker is dat ongeplande heel bijzonder, voor een fotograaf niet. Vreemd genoeg is het geplande ongeplande dat wat de fotografie van Alec Soth zo bijzonder maakt.
Soth gaat boordevol fascinerende ideeën op reis, maar zijn fotografie getuigt van een grote ontvankelijkheid voor wat hij onderweg tegenkomt.
Het meest onooglijke en triviale komt in zijn foto’s tot bloei. Dat weet hij dan weer te fotograferen zonder de ideeën over boord te gooien.
Soth, tegenwoordig vol lid van Magnum, fotografeerde veel op het Amerikaanse platteland. Met eenuiterst persoonlijk wensenlijstje fotografeerde hij vooral de rommelige kant van de V.S.
‘From here to there’ is een verzamelboek daarvan. Het is de catalogus bij een overzichtstentoonstelling van het werk van Soth in het Walker Art Centre. Je vindt er werk uit eerder in boekvorm gebrachte series als ‘Sleeping by the Mississippi’, ‘Niagara’ en ‘The last days of W’.
Het is gelukkig geen saaie herhaling van reeds eerder gemaakte zetten geworden. Al kijkend en lezend zie en voel je hoe hij zijn fascinerende ideeën spiegelt in het Amerikaanse achterland.
Tussendoor zijn niet alleen de vanzelfsprekende essays van critici opgenomen, maar ook bondige reacties via internet. En er is onbekend werk toegevoegd, bijvoorbeeld zwart-witwerk van begin jaren ’90, onder meer uit de serie ‘Perfect Strangers’.
Als extraatje zit er een boekje bij met als titel ‘The loneliest man in Missouri’. De stoffen cover, in reclamestijl jaren ’40, maakt dit verzamelwerk af.
Bestellen
Tekst: Siri Engberg, Geoff Dyer, Britt Salvezen, August Kleinzahler, Bartholomev Ryan, Alex Soth, Barry Schwabsky
Hatje Cantz, 21×26 cm, 224 blz., gebonden,
inclusief het extra boekje ‘The loneliest man in Missouri’
Engelstalig, ISBN 9783775727501