terug

Fred Herzog: Photographs

Deze Duitser emigreerde begin jaren ’50 van de vorige eeuw naar Vancouver. Daar raakte hij geïnteresseerd in kleurenfotografie.
Na zich aanvankelijk op het mooie plaatje te hebben gestort, ontstond de roeping de stad vast te leggen. In Herzogs woorden: “Ik stelde mij voor de stad te laten zien aan mensen over 50 of 60 jaar.”
Dankzij dit boek is dat precies wat er gebeurt. Je ziet in dit boek het ene na het andere raak vastgelegde straattafereel, met kleur als extra dimensie.
Wie destijds in kleur fotografeerde, deed dat vaak op Kodachrome. Lastig om mee te fotograferen vanwege de lage gevoeligheid en lastig te printen. De dia’s bleven vaak unicaten, wat de verspreiding en de bekendwording van de beelden niet ten goede kwam. Die problemen zijn nu opgelost, waardoor we af en toe zo’n leuke traktatie uit de oude doos krijgen.
Herzog had een geweldig gevoel voor kleurwerking, wat dit boek extra waarde geeft. Hij zocht de kleur op, met als gevolg dat we veel reclameborden en veel auto’s op zijn foto’s tegenkomen. Wat toen gewoon was, is nu oldtimer of antiek. Het valt ook op als kleur ontbreekt: veel houten huizen waren verfloos.
Bestellen
Tekst: Stephen Waddell
Hatje Cantz/CO Berlin,
21,5×20 cm, 192 blz., gebonden
Engels- en Duitstalig, ISBN 9783775728119