terug

Frans Lanting in tropenmuseum

Geelvleugelara, foto: Frans Lanting
Geelvleugelara, foto: Frans Lanting

In het Tropenmuseum, dat sinds kort deel uitmaakt van het Nationaal Museum van Wereldculturen, heeft men de fotografie omarmt. Was er onlangs de prijsuitreiking van de Dutch Doc Award, nu is er een uitgebreide expositie van tien grote fotografen uit de stal van National Geographic. Op zich is dit niet nieuw, want enige jaren geleden was er een vergelijkbare tentoonstelling in het Museum voor Volkenkunde, met werk van Steven Mc Curry. In het Tropenmuseum hangt nu werk van onder andere David Doubilet, Jodi Cobb, Michael Nichols en uiteraard Mc Curry, die vorig jaar nog in het Foam was om zijn boek te signeren. Onder de fotografen van National Geographic is een Nederlander en dat is uiteraard Frans Lanting.
Terwijl Lanting wereldberoemd is om zijn natuurfoto’s, wordt hij nog steeds door de gevestigde orde van de fotografiewereld weggezet als een romantische ‘wilde beesten fotograaf’. Maar dat doet geen recht aan zijn omvangrijk oeuvre, dat inmiddels geen willekeurige verzameling mooie natuuropnamen is, maar nu de vorm heeft van een wereldomvattend project.
Het project waaraan Frans Lanting in 2000 is begonnen heet LIFE: a Journey Through Time. In dit multimedia project zoekt Lanting naar de geschiedenis van de aarde door middel van de natuur. Zo maakte hij opnamen van uitbarstingen van vulkanen, die mede de aarde hebben gevormd, fotografeerde hij dieren die miljoenen jaren gelden zijn ontstaan, en maakte hij foto’s van planten en bloemen die bijna zijn uitgestorven. Hij is door zijn project de chroniqueur van de aarde geworden, die het verhaal van de natuur vertelt. Bij dit project hoort een expositie, die ook te zien is geweest in Naturalis in Leiden, een boek en zelfs een symfonie van Philip Glass. Wat bijzonder is aan dit project is dat je een visie krijgt voorgeschoteld van het ontstaan van de aarde en de vorming van de vele levensvormen, de planten en de dieren. Je kunt alles in een tijdslijn volgen en bij elke moment in de geschiedenis van de aarde heeft Lanting beelden toegevoegd die het ontstaansproces visualiseren.
Op zijn website kun je een interactieve reis door de tijd maken en bij elke foto’s uitgebreide captions lezen over de achtergrond van het verhaal. Het project is uiterst gedetailleerd opgezet en laat zien dat Lanting zich goed heeft gedocumenteerd. De ‘wilde dieren fotograaf’ is ook een verhalenverteller geworden en een ambassadeur van de natuur als bron van al die verhalen.
Werk van 10 bekende top fotografen in het Tropenmuseum. De iconen van National Geographic.
Tentoonstelling Masters of Photography: van 19-7-2014 t/m 19-10-2014 te zien in de Parkzaal van het Tropenmuseum, Amsterdam

Nationaal Museum van Wereldculturen

1 april 2014 is de stichtingsdatum van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Rijksmuseum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1864, Amsterdam) en Afrika Museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties. Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde bestaan.