terug

Fotoweek lanceert het Familiealbum

De Fotoweek is een initiatief van het Fotomuseum en Foam. Het doel van de Fotoweek is om fotografie in de brede zin onder de aandacht te brengen. Daar hoort ook de vakfotografie bij. Een grotere waardering van het medium fotografie betekent immers ook automatisch een grotere waardering voor het werk van professionele fotografen. Daarom is ook de Fotoweekbon bedacht. Een tijdelijke actie waarmee studio- en portretfotografen gedurende de Fotoweek klanten kunnen trekken. In het komende nummer van Pf legt Lars Boering uit wat het idee achter de actie is.
Om de Fotoweek echt onder de aandacht van een breed publiek te brengen, zijn er natuurlijk ook brede publieksacties nodig. Die publieksacties dragen bij aan de bekendheid van de Fotoweek, en in het kielzog daarvan kunnen ook de acties van vakfotografen beter onder de aandacht worden gebracht. Daarom lanceert de Fotoweek het Familiealbum. Het is een online campagne waar iedereen aan mee kan werken om een tijdsbeeld te maken van de Nederlandse familie anno 2013. Op de website www.grootstefamiliealbum.nl kan heel Nederland een familieportret delen in het online album, dat moet uitgroeien tot het Grootste Familiealbum van Nederland. Deze campagne is in samenwerking met HEMA ontwikkeld.
Aan het einde van Fotoweek wordt het album overhandigd aan het Nationaal Archief. Elwin Hendrikse (specialist fotocollectie Nationaal Archief): “ Voor het Nationaal Archief is dit album een waardevolle aanvulling op de collectie. Dit wordt het eerste album in onze collectie dat via social media tot stand komt. We kunnen straks een completer tijdsbeeld dan ooit tevoren aan onze collectie toevoegen.” Een selectie van de foto’s uit het album wordt vanaf 16 oktober digitaal geëxposeerd in het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief.

Jury en prijzen

Deelnemers werken mee aan een uniek actueel tijdsbeeld en maken daarnaast kans op een aantal prijzen. Vijf juryleden buigen zich over het album om hun favoriete familieportret te nomineren (tot 12 september). De juryleden zijn Sacha de Boer (fotograaf), Humberto Tan (bedreven hobbyfotograaf), Ilvy Njiokiktjien (Fotograaf des Vaderlands) en duo juryleden Hans Rooseboom (curator Rijksmuseum) en Elwin Hendrikse. De vier genomineerden winnen een Canon Powershot S110. Van 12 t/m 29 september kan het publiek online stemmen, waarmee wordt bepaald welke van de vier genomineerden de absolute favoriet is. De winnaar wint een familie-fotoshoot bij de Fotograaf des Vaderlands. Als dank voor het meewerken aan het tijdsbeeld ontvangt iedere deelnemer 20% korting op een eigen familiealbum bij HEMA.
Over Fotoweek
Van vrijdag 20 t/m zondag 29 september 2013 is het Fotoweek. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie en valt er van alles te beleven voor iedereen die van foto’s en fotograferen houdt. Samen met fotografen (professionals en amateurs), fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels worden activiteiten in het hele land georganiseerd. Het thema van Fotoweek 2013 is ‘Kijk! Mijn Familie’. Bekijk een overzicht van alle activiteiten op www.defotoweek.nl.

Sfeerbeeld Grootste Familiealbum van Nederland