terug

Fototentoonstellingen over de troonswisseling

Een nog jonge en sprankelende Beatrix - © John Thuring/Fotobureau Thuring BV
Een nog jonge en sprankelende Beatrix – © John Thuring/Fotobureau Thuring BV
Tijdens de vakbeurs Professional Imaging, dat van 14 t/m april 2013 wordt gehouden in Nieuwegein, is een speciale tentoonstelling met de titel “Iconische beelden van H.M. Koningin Beatrix”. Met de expositie wil de organisatie inspelen op de actualiteit, eind april vindt immers de troonswisseling plaats. Het fotografisch eerbetoon bestaat uit een aantal foto’s die bepalend zijn geweest voor de beeldvorming rond de koningin.
Tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix is de fotografie en de beeldvorming een grotere rol gaan spelen dan ooit daarvoor. Een kleine groep professionele fotografen heeft zich zelfs gespecialiseerd in het fotograferen van het Koninklijk Huis. Onder de specialisten horen onder andere John Thuring, Rob Ris (Studio Max Koot), Robin Utrecht, Jeroen van der Meyde, Werry Crone en Raymond Rutting. Zij hebben elk drie foto’s ter beschikking gesteld voor de expositie.
In paleis Soestdijk, waar de afgelopen 200 jaar meerdere vorsten hebben geresideerd, is eveneens een fototentoonstelling ingericht rond het thema. De expositie “Modern koningshuis, door de lens van fotograaf Robin Utrecht” laat het werk zien over het koningshuis dat Utrecht maakte voor het ANP in de afgelopen ruim tien jaar. Als een van de weinige fotografen mag Utrecht net wat dichterbij komen en hij heeft in die tijd een goede band met de Koninklijke Familie opgebouwd. Daardoor weet hij intieme en verrassende foto’s te maken. De tentoonstelling laat het leven van de Oranjes zien, zowel op vrolijke als op treurige momenten.
Nog meer van Robin Utrecht is te zien op de expositie Onze Koningin, die tot en met 25 mei 2013 in de Beurs van Berlage is te zien. Een selectie van 145 foto’s van ANP Foto laten 75 jaar Beatrix en haar 33 jarige regeerperiode zien. De foto’s zijn voorzien van korte, historische teksten en anekdotes.


Bekijk ook deze items