terug

Fotoserie Marie Cécile Thijs over chef-koks

Op het FotoFestival Naarden toont Marie Cécile Thijs een bijzondere fotoserie over Nederlandse chef-koks. De koksserie kwam tot stand in opdracht van FD Persoonlijk, het zaterdagmagazine van het Financieele Dagblad, dat eerder fotoseries van Marie Cecile plaatste. Thijs, die in haar fotografie wordt geïnspireerd door de oude meesters van de Nederlandse schilderkunst, zet de koks in een bijzonder licht en bouwt haar beelden op in zachte ton-sur-tontinten.

Adriaan van Raab van Canstein en dochter Johanna © M.C. Thijs

“Eerst bel ik de kok op en ga in gesprek om me een beeld van de man of vrouw te vormen. Tijdens dat gesprek ontstaan er meestal al ideeën over hoe ik hem of haar wil portretteren”, zegt Thijs.
De uiteindelijke foto komt tot stand als ze iemand daadwerkelijk in haar studio ziet. “Ik observeer, kijk naar de mimiek en houding, ben wel sturend, maar laat ook ruimte voor spontaniteit. Ik zoek ter plekke naar de juiste blik, houding en sfeer. Alles moet in elkaar vallen. Het is spontaniteit, emotie, maar ook millimeterwerk. Dat luistert nauw. Een verstilling van het beeld, dat is wat ik tracht te bereiken. Door gedekt kleurgebruik, een rustige compositie en zacht licht.”
mariececilethijs.com