terug

150.000 foto’s van beroemdheden gevonden in een kast


Jack Robinson New Orleans 1950
Het leven van Vogue fotograaf Jack Robinson is vergelijkbaar met dat van de ooit onbekende fotograaf Vivian Maier. Maier is na het ontdekken van haar foto’s wereldberoemd geworden. Helaas heeft ze hier zelf niets van meegekregen want Maier overleed vlak nadat de foto’s van haar ontdekt werden. Met fotograaf Jack Robinson is dit wel iets anders gelopen, in de jaren 50 to de jaren 70 fotografeerde Robinson voor de Vogue en voor The New York Times waarna hij uit beeld verdween.

Robinson’s leven en carrière

Het verhaal van Jack Robinson heeft een droevig randje. Robinson is geboren in 1928 in Mississippi en in 1950 studeerde hij af aan Tulane University in New Orleans om aan een professionele fotografie carrière te beginnen. In 1955 verhuisde Robinson naar New York, hier viel hij al snel op door zijn fashion fotografie en was erg gewild door top designers. In 1959 had hij een coverfoto voor een fashion special van Life magazine. Tot 1965 werkte Robinson met Carrie Donovan bij de New York Times om daarna haar te volgen naar Vogue tot het in 1972 zo slecht in zijn leven ging dat hij zich terugtrok naar Memphis.

Gebroken en verder met zijn leven

Robinson was gebroken en verslaafd aan drugs en alcohol. Hij was een gekwelde excentriekeling uit Mississippi zoals vele voor hem, denk hierbij aan Faulkner, Tennessee Williams en meeste muzikanten inclusief Elvis Presley. De drugs en alcohol boden hem een uitweg. Het feit dat Robinson homoseksueel was in een tijd waarin het niet geaccepteerd werd viel hem zwaar. Een goede vriendin Audrey Stroll nam hem mee naar de AA en dit heeft hem weer op de goede weg geholpen. Hij stopte met fotografie en pakte schilderen op. Hij nam een baantje bij een glasschilderkunstenaar. Robinson overleed in 1997.

150.000 foto’s van beroemdheden gevonden

Zijn baas Dan Oppenheimer beheerde na het overlijden van Robinson diens woning. Toen Oppenheimer door de woning ging kwam hij erachter wat voor een leven Robinson heeft gehad. In een kast vond hij namelijk 150.000 foto’s van beroemdheden uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Nu is al zijn werk verzameld en online te bekijken op robinsonarchive.com of te zien in een boek te bestellen op amazon.com/Jack-Robinson-Show-Portraits-1958-72.


Bekijk ook deze items