terug

Fotografie vanuit een creatief concept


Eerder berichtten we al over de vervreemdende fotomontages van Erik Johansson, maar er zijn meer fotografen die een creatief concept als uitgangspunt nemen voor bijzondere fotoreeksen. Allemaal hebben ze een eigen manier gevonden om hun fotografie te verbreden. Hieronder een aantal van deze fotografen uitgelicht.
Jason E. Powell gebruikt foto’s uit het verleden die hij combineert met het heden. Zo krijg je een blik op het verleden terwijl je je “bevindt” op een hedendaagse locatie. Zijn werk geeft een uniek perspectief over de verhoudingen van vroeger en nu. Meer werk is te bekijken op jasonepowell.com.
Michael Hughes reist over de hele wereld over en neemt foto’s van goedkope souvenirs in hun oorspronkelijke omgeving. De foto’s verkoopt hij als losse download of als serie op zijn website hughes-photography.eu.
Irina Werning nodigde mensen uit om terug te gaan naar het verleden door het opnieuw na te leven van herinneringen. Ze liet de mensen poseren op dezelfde manier als hun jongere ik op de foto ook poseert. Haar werk is te bekijken op irinawerning.com/back-to-the-fut/back-to-the-future en op irinawerning.com/index.php?/bttf2/back-to-the-future-2-2011.
Ben Heine gebruikt tekeningen die hij zelf maakt in combinatie met zijn fotografie. Hij tekent altijd in zwartwit en de foto’s zijn bijna altijd in kleur. Ook is zijn hand altijd zichtbaar op de foto, terwijl hij de tekening vast houd, hierdoor is er meer interactie tussen de kijker, fotograaf en de tekening. Voor meer van zijn werk kunt u kijken op zijn website benheine.com.
De Nederlandse Lize Korpershoek draait het proces juist om, zij maakt cartoons bij foto’s die mensen insturen. Lize wilde op deze manier een laptop bij elkaar verzamelen. Mensen konden geld doneren en in ruil voor die donatie maakte Lize een cartoon bij die foto. Uiteindelijk heeft ze genoeg geld bij elkaar gekregen om een laptop te kopen. Haar werk is hier helplizeaaneenlaptop.tumblr.com en hier lizepietje.tumblr.com te bekijken.
De Chinese Liu Bolin maakt op een wel heel aparte manier zelfportretten. Met behulp van andere kunstenaars laat hij zich volledig beschilderen zodat hij opgaat in de omgeving. Tot nu is geen enkele achtergrond te moeilijk gebleken voor Bolin, zelfs rekken vol boodschappen in een supermarkt zijn voor hem een eitje. Voor meer werk kunt u kijken op liubolinart.com.
Kent u nog meer fotografen of artiesten die fotografie op deze manier benaderen?
Zo verdwijnt Liu Bolin met de achtergrond: