terug

Fotografenfederatie in strijd tegen afschaffing zelfstandigenaftrek

fotografenfederatieDe plannen van het kabinet om de zelfstandigenaftrek af te schaffen treft ook veel fotografen. Het aantal fotografen in loondienst is immers gering. Daarom steunt de Fotografenfederatie ook de acties tegen de afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Samen met de NVJ en de FLA (Freelancers Associatie, een vakvereniging voor ondernemende journalisten) onderzoekt de Fotografenfederatie de gevolgen voor zelfstandigen als tarieven blijven dalen en als de zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft. Het onderzoek is een vervolg op een in 2004 gehouden onderzoek. De Fotografenfederatie steunt ook de petitie die is opgesteld door Annedien Hoen en Ronald Mulder om de aftrek niet af te schaffen.
Om inzichtelijk te maken wat de afschaffing van de zelfstandigenaftrek betekent voor je eigen inkomen hebben de FotografenFederatie, NVF/NVJ, FNV KIEM, Kunsten ’92 en Platform Beeldende Kunst de site blijfjijzzper.nl opgezet. Op eenvoudige wijze kun je zien hoe je netto-inkomen verandert als de zelfstandigen- en de startersaftrek worden afgeschaft. Vooral de lagere inkomens zullen dat gaan merken, je moet al snel rekening houden met een daling van ruim 20%. Daarbij maakt de site ook duidelijk hoeveel je premie voor de Zorgverzekeringswet zal toenemen, die is immers gekoppeld aan je netto-inkomen.
Als je de som gedaan hebt, kun je vervolgens een enquete invullen over de gevolgen voor jouw situatie en je mening met betrekking tot de afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Hoe meer mensen dit invullen en de petitie ondertekenen, des te sterker staan de verenigingen om een vuist te maken!


Bekijk ook deze items