terug

Sputnik & FOTODOK

Femen
Sputnik Photos : Agnieszka Rayss

FOTODOK op een vaste plek

Met ingang van zaterdag 1 maart is FOTODOK op een vaste plek geland: Lange Nieuwstraat 7, een prachtlocatie in het centrum van Utrecht. FOTODOK noemt zichzelf geen organisatie maar ‘een internationale plaats voor documentaire fotografie’. FOTODOK heeft vanaf de oprichting in 2008 een nomadisch bestaan geleid.Nu deelt FOTODOK de locatie met Casco, Centrum voor Kunst Design en Theorie. Ieder heeft gedurende vijf maanden per jaar de beschikking over ruimte. Voor FOTODOK betekent dat: voor het vertellen in beeld van maatschappelijk betrokken verhalen, voor ruimte voor tentoonstellingen, lezingen en debatten over documentaire fotografie en voor activiteiten voor scholieren.
 

Sputnik Photos_Agnieszka Rayss_Distant Place
Sputnik Photos Agnieszka Rayss Distant Place

 
Primeval forest
Sputnik Photos : Primeval forest

Wat beweegt hen?

FOTODOK zet stevig in op de nieuwe locatie met een tentoonstelling van het fotografencollectief Sputnik. Negen documentaire fotografen uit diverse landen aan de oostelijke kant van Europa die samenwerken. De negen leden van het collectief komen uit Polen, Tjsechië, Slovenië en Georgië. Zij worden gedreven door de wens te observeren en te beschrijven hoe het leven is in Centraal- en Oost-Europa. De presentaties tijdens de tentoonstelling zijn zeer uiteenlopend: boeken, multimedia presentaties, grote foto’s als behang op de muur geplakt, foto’s op diverse formaten in zwarte en witte lijsten of zonder lijst en bijbehorende teksten.
Portretten, landschappen, momentopnamen. Niet de actualiteit maar de achtergronden, gefotografeerd door betrokken fotografen. Invoelbaar in sfeer met de tekst als achtergrondinformatie, laag voor laag wordt verkend en gedocumenteerd tot de kern aan de oppervlakte komt. Soms bijna surrealistisch zoals de foto van Agnieska Rayss van de toren in de sneeuw (Distant Places), mooie portretten met een lieve achtergrond gemaakt door Rafal Milach (U), een bedrukt kussensloop of een paar schoenen in zwart-wit van Michal Luczak (Distant Places).

Sputnik Photos_Adam Panczuk_Distant Place
Sputnik Photos : Adam Panczuk Distant Place

Werkwijze

De werkwijze van Sputnik sluit naadloos aan bij de visie en doelstellingen van FOTODOK: documentaire fotografie die achtergrondverhalen vertelt vanuit een nooit aflatende nieuwsgierigheid, informatie die verder gaat dan de dagelijkse oppervlakkigheid in de media. Door hun veelzijdige aanpak toont Sputnik altijd net de andere kanten van de gebieden waarin zij opereren: Wit-Rusland, Warschau, de Vistula rivier in Warschau, de illegale arbeidsmarkt of, zeer actueel op dit moment, de sfeer van het dagelijks leven in Oekraïne.
Daags voor de opening zijn fotografen van Sputnik met kleine groepjes van zes of zeven leerlingen van het Grafisch Lyceum de stad in gegaan. Kennis maken met documentaire fotografie. Zij werken aan de Fotodok Award en maken fotodocumentaire verhalen. Hoe pak je dat aan, zo’n project? Waar haal je je inspiratie vandaan terwijl je toch je eigen stempel op het verhaal wil zetten? Meer dan driehonderd leerlingen van VMBO en MBO werken mee onder leiding van docenten en fotografen. Ook dit maakt deel uit van de activiteiten van FOTODOK.
Een mooiere start is nauwelijks denkbaar.
De tentoonstelling is te zien t/m 13-04-2014.
Openingstijden: woensdag t/m zondag 12-17 uur.
 

Black Sea of Concrete
Black Sea of Concrete, Sputnik Photos : Rafal-Milach