terug

Fotografen steunen AAP-lab

#1, Daniëlle van Ark, Untitled (Deer #02), uit de serie ‘The Mounted Life’, 2006, Digital C-print Endura, 47,5 x 38 cm,
€ 300,-
Met het nog altijd afnemend aantal fotografen dat nog analoog werkt, krijgen ook de vaklabs het moeilijk. Zo ook AAP-Lab, het Amsterdam Analogical Photo printing Lab. Het lab is midden in de grote overgang van analoog naar digitaal opgericht en heeft sinds 2005 een vaste schare aan klanten opgebouwd. Die klanten komen nu in actie om te zorgen dat het lab kan blijven bestaan.
AAP-Lab is een bijzonder lab. Niet alleen vanwege de oprichters, Peter Svenson en Gerrit Berghuis, maar ook omdat het nog het enige lab is waar analoge afdrukken op groot formaat afgedrukt kunnen worden. Svenson wordt gezien als een van de beste, zo niet de beste, fotodrukker van dit moment. In ieder geval in Nederland. Afdrukken die door hem zijn gemaakt zijn van een hoge kwaliteit. Naast het klassieke zilver procédé is AAP-Lab ook gespecialiseerd in de dubbele belichtingstechniek.
Om te zorgen dat deze technieken ook in de toekomst blijft bestaan, verkopen een aantal gerenommeerde fotografen via Huis Marseille in Amsterdam enkele afdrukken. Uiteraard zijn die gemaakt bij AAP-Lab en uiteraard gaat de opbrengst geheel naar het lab. Een aantal afdrukken zijn speciaal voor deze actie gemaakt. De foto’s zijn onder andere gemaakt door Popel Coumou, Rineke Dijkstra, Jacqueline Hassink, Scarlett Hooft Graafland, Rob Nypels en Simon van Til. Alle foto’s kosten tussen de 200 en de 300 euro. Op 31 januari 2013 eindigt de actie. Het is niet voor het eerst dat de fotografen te hulp schieten. Ook in 2011 werden foto’s verkocht om geld bijeen te krijgen voor AAP-Lab.


Bekijk ook deze items