terug

Fotograaf Ernst Coppejans winnaar SO 2014

Foto: Ernst Coppejans
Foto: Ernst Coppejans

Ernst Coppejans is de winnaar van SO 2014. Dit werd zojuist bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De jury, bestaande uit Dennis Baars (TBWA), Jaap Biemans (Volkskrant Magazine), Scheltens&Abbenes (Fotografie), Piet Paris (Harper’s BAZAAR Nederland) en Karin van Gilst (Stedelijk Museum), nomineerde in totaal 28 fotografen van de 212 inzendingen..
De juryleden hadden de opdracht om opvallend werk te selecteren dat een beeld geeft van de tijdgeest van 2014. Bij de selectie lette zij op, signatuur van de fotograaf en samenhang in de inhoud en/of vorm van de inzending.
Over Goud winnaar Ernst Coppejans was de jury het al snel eens. “Elk beeld is intrigerend op zijn eigen manier, maar samengebracht in een serie vormt het een compleet verhaal dat je boeit van begin tot einde.”
Zijn inzending is een mix van twee verhalen. Een deel gaat over homoseksuele mannen in West-Africa, een zwaar onderdrukte groep, vaak verstoten door familie. Coppejans wist ze met gevaar voor celstraf, toch voor de camera te krijgen en hun verhaal te laten doen.
Het andere deel van de inzending bestaat uit een serie portretten van amateur worstelaars in Senegal. Worstelen is in Senegal de nummer 1 sport. Kampioenen worden aanbeden en behandeld als filmsterren. Vele Senegalese jongens trainen fanatiek om hun droom, een beroemde worstelaar (lutteur ) te worden waarheid te laten worden.
Winnaar van het zilver is Robin de Puy en er zijn twee winnaars van het brons: Renate Beense en Jean Luc Truijens.
Al het genomineerde werk is samengebracht in het SO 2014 jaarboek dat ontworpen is door NO-Office. Het boek is verkrijgbaar voor 35 euro en te bestellen bij info@panl.nl
 
De uitslag is ook te bekijken op SO2014.nl en vanaf 10 december worden de foto’s in Abris geëxposeerd in Amsterdam.
 

Tags: SO2014

Bekijk ook deze items