Ieder jaar studeren er aan de academies en overige opleidingen veel fotografen af. Fotografie is populair. Het is een creatief beroep waarmee je, als je het handig aanpakt, ook nog wat kunt verdienen. Dat maakt de studie aantrekkelijk. Maar hoe is de harde realiteit na afloop van de studie? Sommigen studeren af aan een kunstacademie, anderen aan een van de andere opleidingen. Maakt dat wat uit? En wat ben je als je bent afgestudeerd? Ben je dan fotograaf of ben je kunstenaar? Of beide? Het is de vraag of de opleidingen ook daadwerkelijk voorbereiden op het beroep en op de eisen die de toch al niet zo gemakkelijke branche stelt. Deze en andere vragen hebben we voorgelegd aan vier jonge fotografen die in 2006 en 2008 aan verschillende opleidingen zijn afgestudeerd: Anke van Iersel, Maarten de Kok, Johan Nieuwenhuize en Fred van ’t Slot.
Fotograaf: een leuk en creatief beroep
3 bijdrages
Reacitemogelijkheid gesloten.
het is aannemelijk dat 10% van de afgestudeerde fotografen een fulltime betalende baan kan vinden.
90% zal dus ZZP-er worden met levenslang minimuminkomen, of hobbyist
of er zijn dus 90% teveel studenten, maar dan dus ook 90 % teveel leraren en dat zullen ze niet willen
veel succes allemaal
In dit verband is het niet zozeer de vraag of iemand na het afstuderen fotograaf of kunstenaar is, maar of iemand ondernemer is. Een ondernemer stelt doelen, heeft een ondernemingsplan, kent zijn sterke en zwakke kanten, is een doorzetter, is steeds op zoek naar kansen, is financieel goed onderlegd, heeft geen 8 tot 5 mentaliteit en is bereid om in de startfase van zijn onderneming alles voor het welslagen van de zaak opzij te zetten. De eerste vraag als iemand voor zichzelf wil beginnen is dan ook: ben ik ondernemer?
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer technische, artistieke én commerciële vaardigheden ontwikkeld zijn, iedere fotograaf een goed inkomen kan verdienen. Ongeacht of deze autodidact dan wel afgestudeerd is. En net zoals je hebt leren fotograferen, kun je ook leren ondernemen.