terug

Fotofestivals 2012


Dit jaar leveren we weer een overzicht van fotofestivals voor de komende maanden. Dus ga je dit jaar op vakantie en/of zoek je nog een leuk uitje? Laat je je dan verbazen en inspireren tijdens één van deze festivals.

Copenhagen Photofestival

Van 7 tot 17 juni is er het Copenhagen Photofestival. Op dit festival zijn 250 deelnemende fotografen aanwezig en kun je 60 exposities bekijken verspreid door de stad. Elke dag is er mogelijkheid tot een wandeling langs alle kunstwerken en een dagelijkse presentatie van een artiest. Voor meer info: copenhagenphotofestival.com of de app: itunes.apple.com/copenhagen-photo-festival.

London Festival of Photography

In de maand juni zijn er in Londen 18 exposities en meer dan 30 evenementen te bezichtigen. De locaties hiervan zijn verspreid door heel Londen en zijn onder andere gevestigd in The British Library, King’s Cross Station, Museum of London en British Museum. Het thema van dit jaar heeft te maken met reflectie op het openbare en privé. Social media, censuur en meer onderwerpen die met dit thema te maken hebben kunnen beleefd worden tijdens dit festival. Voor meer informatie ga je naar lfph.org.

Festival Photo La Gacilly

Van 1 juni tot 30 september is het grootste outdoor fotofestival in Frankrijk geopend. Vier maanden lang zijn er 19 tentoonstellingen met ruim 600 foto’s op groot formaat te bekijken in het midden van de drie steden Rennes, Vannes en Nantes in Zuid-Bretagne. Het thema van dit jaar heeft alles te maken met de vergadering van de top van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling die plaats zal vinden in Rio de Janeiro in juni. Voor meer informatie ga je naar festivalphoto-lagacilly.com.

Photoville

Van 22 juni tot 1 juli 2012 staat in het Brooklyn Bridge Park een nieuw fotofestival gepland, waaraan ook Nederlandse fotografen een bijdrage leveren. Naast de Nederlandse inbreng is het de bedoeling dat er ook tentoonstellingen van onder andere The Magnum Foundation en The New York Times worden gepresenteerd. Naast de exposities zijn er op het fotofestival andere activiteiten, zoals lezingen, discussiepanels, workshops en nachtprojecties. Voor meer informatie: photovillenyc.org.

Photomode Festival

Van 29 juni tot 28 augustus vindt het 10e Photomode Festival plaats in Cannes Frankrijk. Tijdens dit festival zijn er exposities te bezichtigen die zich verspreiden door Cannes. Er wordt een ode gebracht aan fotografen als  Jeanloup Sieff, Jacques Olivar, Steve Hiett, Hans Feurer, Friedemann Hauss en nog vele andere fotografen. Dit festival is vooral gericht op fashion fotografie. Voor meer informatie kunt u kijken op festivalphotomode.com.

Toscane Fotofestival

Van 7 juli tot 5 augustus vindt het Toscane Fotofestival plaats in het prachtige en middeleeuwse Massa Marittima. Alleen al voor de inspirerende locatie is het de moeite waard om hierheen te gaan. Dit jaar zal de 20e editie zijn met fotografen uit heel de wereld, België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland. Er zijn exposities te bezichtigen, workshops te bezoeken en er vinden ontmoetingen met beroemde fotografen plaats. Voor meer informatie: toscanafotofestival.net.

Noorderlicht Fotomanifestatie

Van 2 september tot 7 oktober is er het Noorderlicht Fotomanifestatie. Dit festival is verspreid over de provincie Friesland waar verschillende galerieën en instellingen aan meedoen met eigen fotografietentoonstellingen. Ook is er een kerkenroute, opgezet in samenwerking met Stichting Alde Fryske Tsjerken, met foto-exposities in prachtige oude Friese kerkjes. Voor deze Fotomanifestatie is werk geselecteerd van ruim 70 fotografen uit de hele wereld. Voor meer informatie: noorderlicht.com/fotomanifestatie.

Filter Photo Festival

Van 15 tot 21 oktober vindt het Filter Photo Festival plaats in Chigago. Een week lang zijn er workshops, lezingen en exposities te bezoeken. Ook is er de mogelijkheid om portfolio materiaal te laten beoordelen en te bespreken. De foto’s worden bekeken door invloedrijke galeriehouders, museum curatoren, uitgevers, onderwijzers en foto editors. 20 minuten lang krijg je 1 op 1 feedback op je werk en advies over hoe je je werk gepubliceerd krijgt. Voor meer info: filterfestival.com.

Photo Ireland

Van 1 tot 31 juli is er de derde editie van Photo Ireland in Dublin. Verspreid over 40 verschillende locaties zijn meer dan 100 exposities te bekijken. Het thema van dit jaar is “Migrations: Diaspora & Cultural Identity”. Migratie is meer dan alleen verhuizen van de ene locatie naar de andere, er gebeurt een heleboel omheen. Zo is er het verwerkingsproces van het verliezen, opnieuw opbouwen en verdedigen van je eigen culturele identiteit. Fotografie is hier altijd al bij geweest om dit proces vast te leggen. Voor meer informatie: photoireland.org.

Ook interessant om te bekijken:

PHotoEspaña in Spanje 6 juni tot 22 juli
Rencontres-Arles in Frankrijk 2 juli tot 23 september


Bekijk ook deze items