terug

FOTODOK strijkt neer in het culturele hart van Utrecht

FOTODOK strijkt neer in het culturele hart van Utrecht
Op zondag 2 maart opent FOTODOK vanaf 12 uur voor het eerst haar deuren voor iedereen waarbij Sputnik om 14 uur een rondleiding geeft.
Na vijf jaar nomadisch werken strijkt FOTODOK neer aan Lange Nieuwstraat 7, een fantastische plek middenin het culturele hart van de stad Utrecht. Op 1 en 2 maart wordt de nieuwe locatie met een feestelijk openingsweekend officieel in gebruik genomen. De komende jaren zal FOTODOK vanuit deze plek een bruisend, kwalitatief, diepgravend en energiek documentair programma neerzetten.
Veelzijdig en nieuwsgierig
FOTODOK start met een overzichtstentoonstelling van het Oost-Europese fotografencollectief Sputnik Photos. FOTODOK is geïnspireerd geraakt door de werkwijze van dit collectief. Door hun veelzijdige aanpak en met niet aflatende nieuwsgierigheid toon Sputnik altijd net de andere kanten van geografische gebieden en hun bewoners dan de bekende clichés uit media of andere bronnen. Meestal werken zij om de hoek: in Wit Rusland, de laatste dictatuur van Europa; in Warschau, rondom de iconische Poolse Vistula rivier of in EU buurland Oekraïne, dat – zoals we de laatste weken meekrijgen uit de media – gemangeld wordt tussen Europese en Russische belangen. Maar ook een uitstap naar mythisch IJsland levert prachtig en onverwacht materiaal op. Sputnik vertaalt haar verhalen altijd in uiteenlopende vormen: boeken, multimedia presentaties, tentoonstellingen, lezingen en educatie.
Tentoonstelling: 2 maart  t/m 13 april, van wo-zo, 12-17 uur, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.

The Winners
Belarus, Volozhin, Arri, the multi-champion in dog beauty contests. foto: Rafal Milach