terug

Nu wereldwijde fotoactie voor James Foley

james foley 3
Een dag na het beestachtige moord op de journalist James Foley is op Facebook een wereldwijde actie ontstaan. Vrienden en collega’s van Jim, zoals zij hem noemden, vragen alle oorlogscorrespondenten, fotojournalisten en filmers om een foto te maken van zichzelf met een bord waarop de tekst staat #REMEMBERING JIM. Door de # kan iedereen op Facebook de actie volgen en zijn foto eraan toevoegen. Wie de hashtag invult op Facebook ziet een dag na de lancering al een stroom aan foto’s uit de hele wereld. Er is ook een website geopend waarop alle foto’s en artikelen worden verzameld. Het is een uiting van respect aan de video-journalist, maar vaak ook een persoonlijk rouw van de collega’s die hem gekend hebben.
james foley 1
De Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans heeft James Foley persoonlijk gekend en is bij zijn eigen ontvoering in Syrië door hem geholpen. “Het was in juli 2012 toen ik samen met een Britse collega John Cantlie naar Syrië zou gaan. Wij hadden afgesproken met Jim dat we hem op een bepaald tijdstip op een bepaald punt in Syrië zouden ontmoeten. Vrij snel nadat we in Syrië aankwamen werden we gekidnapt en kwamen we dus niet aan op het afgesproken tijdstip. Jim heeft toen alles in het werk gesteld om ons te helpen. Hij is de grens overgestoken naar Turkije en heeft toen zij hele netwerk ingeschakeld om informatie over ons te krijgen. Je moet bedenken dat hij al op zijn laatste tandvlees liep, want het was heel zwaar werk. Hij had ook vrijwel geen geld meer. Toch heeft hij minstens een week besteed om te iedereen te mobiliseren om te achterhalen waar wij zaten, een week waarin hij dus niets verdiende. Hij informeerde niet alleen zijn netwerk van journalisten maar ook lokale chauffeurs en fixers. Kortom iedereen die maar iets zou kunnen weten. Daardoor ontdekten mensen van de CNN onze gids in een vluchtelingenkamp in Turkije. Zijn actie heeft toen veel in gang gezet. Toen wij vrijkwamen en in Turkije aankwamen, was hij de eerste die ons in de armen viel. Het toonde zijn grote ongerustheid en zijn enorme inzet en betrokkenheid bij ons. Meteen nadat wij vrijkwamen, ging Jim weer terug naar Syrië, ook al verkochten zijn verhalen steeds slechter. Dat toont ook aan dat hij een grote drive had om het verhaal van de oorlog te vertellen.”
james foley 2
James Foley was eerder zelf gegijzeld in Libië, waarbij de Zuid-Afrikaanse fotograaf Anton Hammerl omkwam. Later heeft hij via een veiling bij Christie’s geld bij elkaar verzameld voor de weduwe van Hammerl. “Dat toont ook aan hoe betrokken hij was. Ik hoorde ook later dat hij tijdens die gijzeling altijd de moraal hoog hield voor de andere gegijzelden. Hij was een journalist die zeer geliefd was bij zijn collega’s. Hij was heel solidair. Dat hoorde je overal over hem. Iedereen was dol op hem. Het was een uiterst capabele en aardige jongen.”
Schermafbeelding 2014-08-20 om 20.58.33Oerlemans vindt de actie RememberingJim om hem te memoreren zeer goed, omdat het niet alleen een eerbetoon is aan een zeer geliefde journalist, maar ook een oproep om op te komen voor de vrije nieuwsgaring. Na de brute moord  beseft hij zich terdege dat zijn leven een andere wending had kunnen nemen. Dat nu uitgerekend James Foley, de man die er alles aan had gedaan om hem te bevrijden, dit tragische lot heeft moeten ondergaan, komt emotioneel zwaar aan. “Ik had ook in de woestijn kunnen eindigen in een oranje gewaad. Dat beseft mijn vriendin nu ook. Dat komt ongelofelijk hard aan. Het heeft een volledige dag geduurd om dit bij me binnen te laten komen. Wat Jim is overkomen, is volledig losgezongen van de werkelijkheid.”
Wil je ook een je steun betuigen stuur dan een tekst of foto naar mail@danvanmoll.com
of bezoek de speciale site: remembering jim
Je kan ook een bericht achterlaten op reporters zonder grenzen