terug

Foto Kees Scherer Prijs 2009 voor Niels Stomps

Fotograaf Niels Stomps heeft met zijn fotoboek Mist de tweejaarlijkse Foto Kees Scherer Prijs 2009 gewonnen.

In februari 2009 nomineerde de jury drie fotoboeken voor de Foto Kees Scherer Prijs. De andere genomineerde boeken waren Apathie van Michael Anhalt, Flamboya van Viviane Sassen. Mist behandelt de bouw van de Three Gorges Dam in China. 1.3 miljoen mensen werden gedwongen van dorpelingen stadsmensen te worden. Niels Stomps laat zien hoe die stedelijke veranderingen zich manifesteren in de bewoners zelf.

Een van de foto's uit het fotoboek Mist van Niels Stomps.

Niels Stomps
(1974, Driebergen) studeerde fotografie aan de HKU in Utrecht, waar hij ook gastdocent is. Tevens volgde hij de Master Opleiding aan de AKV/St. Joost, Breda Hij exposeerde o.m. in FOAM, Amsterdam 2006, Het Festival a/d Werf in Utrecht, en FotoFestival Naarden 2007. In 2004 was Niels Stomps genomineerd voor het Zebra Film Festival in Berlijn en in 2007 ontving hij de derde prijs Gebouwgezichten van het NAI Rotterdam.

De jurering vond plaats op zaterdag 27 februari 2007. De jury van de Foto Kees Scherer Prijs bestond uit: Anthon Beeke, Ellen Dosse, Max van Rooy, Marga Rotteveel, Henk Schuurmans (voorzitter), Rik Suermondt en Anneke van Veen.

De ruim 130 fotoboeken die hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs zijn tentoongesteld in het Andreashuis in de Turfpoortstraat in Naarden Vesting. In het kader van het Epson FotoFestival Naarden (16 mei t/m 14 juni). U kunt hier alle boeken inzien. De Foto Kees Scherer Prijs is bestemd voor het beste Nederlandse fotoboek, dat in de twee jaar voorafgaand aan de toekenning van de prijs, is verschenen. Fotograaf/fotografe deelt de prijs met de Nederlandse uitgever, die deze boekuitgave mogelijk heeft gemaakt.

Informatie over het boek MIST is te vinden op de website van Niels Stomps: www.nielsstomps.nl

Meer informatie over De Kees Scherer Prijs is te vinden op www.keesscherer.nl.