terug

Foolography Unleashed: Geotaggen zonder draad

Zolang camerafabrikanten geen GPS inbouwen in de camera’s, moet je op zoek naar andere manieren om de locatie in je foto toe te voegen. Het is het gemakkelijkst de GPS-gegevens direct in je bestand te hebben. Dat scheelt werk achteraf.

Via een kabel kun je een GPS-ontvanger vaak wel aansluiten op de camera, zeker als je met Nikon werkt. Maar zo’n kabel zit in de weg en tenzij je een kleine ontvanger hebt, heb je een apparaat aan je camera hangen. Dat is allemaal niet zo prettig in gebruik. Bij de Unleashed van Foolography, de naam zegt het eigenlijk al, is de verbinding draadloos.

De Unleashed is niet de GPS-ontvanger zelf, die moet je nog apart aanschaffen. Tenzij je de GeoTiger koopt van Foolography, dan zit je wel weer aan een draadje vast. De Unleashed is eigenlijk niet meer dan de koppeling tussen de GPS-ontvanger en de camera.

De Unleashed, een klein blokje van nog geen 1×2 cm, ontvangt via Bluetooth de gegevens van de GPS en zet die vervolgens in de EXIF van de foto. Om de Unleashed te gebruiken, heb je dus wel een GPS-ontvanger nodig die met Bluetooth kan werken.

Hoe nauwkeurig de coördinaten zijn, is natuurlijk vooral afhankelijk van de ontvanger. Je moet vooral wachten tot de ontvanger een betrouwbaar GPS-signaal heeft, dat staat los van de Unleashed. Aan de hand van LED’s kun je zien of en hoe de Unleashed communiceert met de GPS-ontvanger. Is er een fix, dan staat ook ‘GPS’ in het bovenste LCD. Allemaal heel helder.

De Unleashed moet je aansluiten op de camera en daar zit gelijk een beperking. Hij is namelijk alleen geschikt voor Nikon-reflexen met een 10-pins connector. Er wordt gewerkt aan een versie voor andere Nikon-reflexen, maar dat kan nog even duren.

Canon-gebruikers moeten mogelijk nog langer wachten. Zij komen er nog steeds zeer bekaaid af wat betreft geotagging. Doordat de 10-pins connector ook voor andere randapparatuur kan worden gebruikt, kun je voor een keuze komen te staan. De Unleashed heeft wel een aansluiting voor een afstandsbediening, maar dat is een andere dan de 10-pins.

De grootste beperking ligt echter buiten Foolography om. Je krijgt zonder probleem de coördinaten in de foto, maar je wilt eigenlijk in de IPTC plaats, provincie en land hebben. Dat moet nog steeds handmatig. Zelfs met Aperture3, dat weliswaar reverse geocoding kent en dus de plaats en dergelijke herkent, maar het niet in de IPTC zet. Het wachten is op programma’s die dat wel doen.

De Unleashed is een handig apparaat en een slimme oplossing zolang fabrikanten GPS niet inbouwen. Het enige wat je niet moet vergeten is je GPS-ontvanger aan te zetten en tijdig op te laden. Dat overkwam mij wel regelmatig.


Bekijk ook deze items