terug

Focus Tune V3.0

logofocustune
Voor fotografen die hun AF-systeem willen afstellen zijn er verschillende hulpjes. Van één van de oudste, FocusTune van Michael Tapes is nu een update voor de software. Sinds het eerste target verschenen is zijn ook daar updates voor geweest, maar het eerste ontwerp kan ook met de nieuwe software nog gebruikt worden.
Het probleem met het op het oog beoordelen van de verschillen tussen de opnames is dat die verschillen heel klein zijn, en dat er ook nog wel een beetje variaties tussen afzonderlijke opnames zit. Software die kan meten bij welke instelling de optimale scherpte bereikt wordt op basis van het gemiddelde van een aantal opnames is dan eigenlijk de enige serieuze manier om je camera af te stellen. Je moet dan ook flink wat opnames maken, in JPEG en zwartwit om die aan de software ter analyse te geven.

Een keurige grafische weergave wijst je de optimale correctie voor het AF-systeem.
Een keurige grafische weergave wijst je de optimale correctie voor het AF-systeem.

Een stuk of vijf met elke correctie fijnafstemming is een aardig begin. Eerst in grote stappen om te vinden in welk bereik je moet zitten, vervolgens in de losse stapjes. En tussen de opnames even anders scherpstellen zodat de camera opnieuw moet werken om de scherpte te vinden. De EXIF informatie wordt door de software uitgelezen, je hoeft zelf niet bij te houden met welke instelling de foto’s gemaakt zijn. En je krijgt er nu een mooie grafiek bij waaruit je keurig kunt aflezen welke correctie, fijnafstemming. Voor het AF-systeem van je camera het optimale resultaat levert. Als je er de tijd voor hebt kun je ook voor alle AF-punten afzonderlijk gaan kijken of diezelfde correctie optimaal werkt, en het systeem kan ook aan de hand van een reeks opnames aangeven hoe constant je AF werkt. De software kost een paar tientjes, maar is een gratis update vanaf de vorige versie, en je moet wel zo’n target kopen. Michael Tapes levert overigens ook hele mooi witbalans targets.
Per foto kun je kijken hoe de scherpte ligt.
Per foto kun je kijken hoe de scherpte ligt.

Je moet zelf even aangeven waar gemeten moet worden.
Je moet zelf even aangeven waar gemeten moet worden.