terug

Five Views from Korea

Foto: Jaegu Kang. Onderdeel van de expositie Five Views from Korea
Foto: Jaegu Kang. Onderdeel van de expositie Five Views from Korea

De Noorderlicht Fotogalerie brengt van 8 februari tot en met 13 april Five Views from Korea. In deze groepstentoonstelling reflecteren vijf Koreaanse fotografen op het ongemak en het zeurende gevoel van een oneindige koude oorlog sinds de opdeling van het Koreaanse Schiereiland.
De kranten staan recentelijk weer bol van de berichten over de oplopende spanning tussen Noord- en Zuid-Korea. De mensen in het zuiden, zij die in het oog van de orkaan leven, zijn echter sceptisch over het uitbreken van een eventuele oorlog. Als ze al angst voelen, dan is dat eerder een gevoel van irritatie, vergelijkbaar met een bijzonder hardnekkige splinter die misschien wel nooit weg gaat. Gastcurator Sujong Song presenteert met Five Views from Korea vijf projecten van Koreaanse fotografen die voortkomen uit de frustratie die deze omstandigheden in het dagelijks leven teweeg brengen.
Zo onderzoekt Suntag Noh in State of Emergency hoe de deling van Korea zich in politieke en maatschappelijke zin manifesteert. Jaegu Kang’s  A Private is een serie portretten van soldaten die net in dienst zijn getreden. De nerveuze uitdrukking op de gezichten van deze jonge twintigers vat de essentie van de militaire cultuur in Zuid-Korea samen, een land waar alle mannen verplicht in dienst gaan. Seoung Woo Backverzamelde voor zijn serie Utopia Noord-Koreaanse propagandafoto’s en verwerkt ze tot dystopischestadslandschappen en interieurs waarin alle menselijkheid is verdwenen. Xuezhe Shen’s Tumen River on the Border toont de oevers van de Tumenrivier, op de grens tussen China en Noord-Korea. Xuezhe Shen is afstammeling van Koreanen die tijdens de Japanse bezetting gedwongen werden te verhuizen naar China. Insook Kim beho ort tot de derde generatie Zainichi, Koreanen die in Japan leven. Voor haar project Sweet Hours bezoekt ze voor lange tijd een Zainichi school die wordt geleid door Chongryon, een pro Noord-Koreaanse pressiegroep. De leerlingen worden niet alleen geconfronteerd met de vraag of hun culturele identiteit nu Japans of Koreaans is. Ook de keuze tussen Noord- of Zuid-Korea dringt zich op.
‘Uiteindelijk beschrijven deze projecten vijf visies op de volken die deel uitmaken van het verdeelde Koreaanse Schiereiland en de identiteit van de mensen die zich binnen de invloedssfeer van deze landen bevinden. Onzichtbare ideologieën proberen ons op talloze manieren te controleren, terwijl we ons best doen ons aan die beperkingen te ontworstelen. Het zijn deze ongeziene dingen die zich het diepst in ons dagelijks leven wortelen en onherroepelijk onder onze huid kruipen.‘ Gastcurator Sujong Song
Sujong Song is een in Seoel gevestigde onafhankelijke curator. Ze is actief is in vele aspecten van de fotografie, van publicaties tot tentoonstellingen en evenemente. Sinds 2006 zit zij in de stuurgroep van het grootste fotofestival van Zuid Korea, de Daegu Photo Biënnale en werd onlangs directeur van haar portfolio review sectie
informatie

  • Five Views from Korea
  • Seung Woo Back, Jaegu Kang, Insook Kim, Suntag Noh, Xuezhe Shen
  • 8 februari – 13 april 2014
  • Noorderlicht Fotogalerie
  • Akerkhof 12, 9711 JB Groningen
  • Geopend wo – zo, 12 -18 uur
  • Toegang gratis
  • www.noorderlicht.com