terug

Fisheye voor Micro Four Thirds

Volgens Panasonic is de nieuwe Lumix G Fisheye 8mm f/3.5 de kleinste verwisselbare fisheye die momenteel te krijgen is. Het objectief is ontworpen voor het Micro Four Thirds System, waardoor het een effectieve brandpuntsafstand heeft van een 16mm-objectief.
Uiteraard is de beeldhoek 180 graden; het is een zogenaamde diagonale fisheye, waardoor de kenmerkende bolle vorm met zwarte rand ontbreekt. Het objectief bestaat uit tien elementen die in negen groepen zijn onderverdeeld. Een element is gemaakt van ED-glas. De zonnekap is geïntegreerd en filters kunnen in een speciale houder worden geplaatst.
Met 61×52 mm en 165 gram is het een klein en licht objectief, al zijn de pancakes nog kleiner. Een speciale scherpstelmotor zorgt ervoor dat je tijdens het filmen het scherpstellen niet hoort als je de ingebouwde microfoon gebruikt. De kortste instelafstand is 10 cm vanaf het sensorvlak. Dat betekent dat je letterlijk op je onderwerp kunt zitten. De prijs is nog niet bekend, maar het zal geen goedkoop objectief zijn.