terug

Festival Noorderlicht weer van start

Op 2 september gaat het jaarlijkse fotofestival Noorderlicht weer van start. Dit jaar is Friesland weer aan de beurt, met als hoofdlocatie Heerenveen. Het thema van Noorderlicht 2012 is Terra Cognita en gaat over de relatie tussen mens en natuur. Zoals gebruikelijk bij Noorderlicht wordt het thema breed belicht. Zowel traditionele documentaire fotografie komt aan bod, als landschaps- en kunstfotografie en zelfs computergegenereede foto’s. Het persbericht zegt dan ook dat “het enorme artistieke veld waarin de fotografen en kunstenaars zich bewegen” opvallend is. In Terra Cognita zijn de “schoonheid van het oude analoge ambacht” en de fotografie waar geen camera meer aan te pas komt gelijkwaardig aan elkaar, meldt Noorderlicht.
De curatoren van Noorderlicht hebben uit 1700 inzendingen werk van van 115 fotografen uit 36 landen gekozen. Zowel gevestigde namen als onbekende fotografen zijn geselecteerd. Enkele namen zijn Marco Vernaschi, Scarlett Hooft Graafland, Goos van der Veen, Patricia van der Camp (zie ook haar interview met Pf), Anastasia Taylor-Lind en Paul den Hollander. De hoofdtentoonstelling Terra Cognita is opgedeeld in zes hoofdstukken. Vier daarvan zijn te zien in Museum Belvédère in Heerenveen, de andere twee in Museum Dr8888 te Drachten en Museum Willen van Haren in Heerenveen. Daarnaast is er nog een nevenlocatie in de Blokhuispoort in Leeuwarden, waar gastcuratoren hun visie op Terra Cognita geven, en zijn er verspreid door de provincie Friesland enkele satelliettentoonstellingen. Een voorproef is te zien in onderstaande film.
http://www.youtube.com/watch?v=ezj2me-qjyU
Naast de exposities worden er tijdens Noorderlicht ook diverse lezingen gegeven. Met name op de eerste dag zijn er veel sprekers zoals Marco Vernaschi, Jörg M. Colberg en Graeme Williams. Ook zijn er vele andere activiteiten, zoals een een bustour langs fotografie in kerkjes. Genoeg redenen om het noorden weer met een bezoek te vereren. Fotofestival Noorderlicht vindt plaats tot 7 oktober, van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 (sommige locaties hebben andere openingstijden). Meer informatie is te vinden op de site van Noorderlicht en in de brochure die hieronder online te lezen is.


Bekijk ook deze items