terug

Fernando Moleres krijgt tweede Tim Hetherington Grant

Mohamed Conteh (14) receives a sentence of three years’ imprisonment or the payment 150,000 leones (approx €30). He was accused of possessing a package of marijuana. Without family to help, he will have to serve his sentence. Freetown, Sierra Leone.© Fernando Moleres / Panos Pictures
Fernando Moleres uit Spanje heeft de tweede Tim Hetherington Grant gewonnen, een beurs van World Press Photo en Human Right Watch voor zijn project “Waiting for an opportunity”. Moleres krijgt €20.000,00 om zijn project over de minderjarige gevangenen in de Pademba gevangenis voor volwassenen af te maken. Veel van de jongeren zitten vast zonder een eerlijk proces. De fotograaf volgt de personen in een poging weer terug te keren in de maatschappij, waar ze vaak door de familie zijn verstoten.
Volgens Michiel Munneke van World Press Photo vertegenwoordigt het project de geest van de naamgever van de beurs, Tim Hetherington. “Het door Moleres met veel toewijding gemaakte verhaal over een onderbelicht onderwerp gaat over hoop en inzet. Het kan een verandering teweeg brengen en een verschil maken,” aldus Munneke.
Het project van Moleres is door de jury gekozen uit 176 inzendingen uit 53 landen. De beurs is in het leven geroepen na het overlijden van Tim Hetherington in 2011 en wordt toegewezen aan een fotojournalist die met verschillende media werkt, op verschillende platformen, wiens project een kruising is tussen hard nieuws en een langdurig onderzoek en die een consistente toewijding laat zien aan het leven en de verhalen van zijn onderwerpen. De jury bestond dit jaar uit Marcus Bleasdale (documentair fotograaf bij VII Photo Agency), Carroll Bogert (deputy executive director for external relations Human Rights Watch), James Brabazon (journalist en documentair filmmaker), Whitney C. Johnson (director of photography The New Yorker) en Michiel Munneke (managing director World Press Photo). Adriaan Monshouwer (oprichter van Picture Inside) was de secretaris.


Bekijk ook deze items